Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Ophef over beeld Willem Barentsz

Het beeld van Willem Barentsz op Terschelling is Willem Barentsz niet. Dat stelt conservator Diederick Wildeman van het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam in de bundel Koersvast. Vijf eeuwen navigatie op zee. Volgens hem is het beeld gebaseerd op schilderijen uit de negentiende eeuw waar Barentsz en zijn kompaan Jacob van Heemskerck opstaan. Per abuis is Van Heemskerck gebruikt. Het beeld van Frans Ram werd in 1996, vierhonderd jaar na de overwintering op Nova Zembla onthuld in het Terschellingse dorpje Formerum. Barentsz is daar volgens de Terschellingers omstreeks 1555 geboren. Ook dat trekt Wildeman in twijfel. Volgens Ram is het beeld gebaseerd op een gravure van Barentsz.