Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Entertainment

Om naar uit te kijken

BEELDENDE KUNST

Olafur Eliasson

Na zijn veelgeprezen grote gele `zon' in de Tate Modern van 2003, heeft Olafur Eliasson speciaal voor Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam een project ontwikkeld voor de drie grootste tentoonstellingszalen van het museum. De presentatie Notion Motion 2005 is te zien van 8 oktober 2005 tot en met 8 januari 2006. Olafur Eliasson (1967) is opgegroeid in Kopenhagen en heeft de afgelopen tien jaar een oeuvre opgebouwd bestaande uit regenbogen, zonsondergangen, watervallen, geurmuren, mist, lichtbundels en periscopen. Zijn werk navigeert tussen natuurlijke fenomenen en technologie. Voor Museum Boijmans Van Beuningen ontwikkelt Eliasson één grote installatie waarin de visualisering van lichtgolven centraal staat. Deze wordt zichtbaar gemaakt door een wisselende interactie tussen licht en water. Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Inl 010-4419475 & www.boijmans.nl

THEATER

Amadeus

Jeroen Krabbé keert terug op het toneel voor Amadeus (1979) van Peter Shaffer, over de tweederangs componist Salieri die uit een mengeling van jaloezie en bewondering zijn collega Mozart het graf in helpt. Het oorspronkelijke toneelstuk is ingetogener dan de wervelende filmversie van Milos Forman uit 1984. Gezien de keuze voor giechelnicht Marc-Marie Huijbregts voor de rol van `Wolfie' zal in deze nieuwe versie toch naar de film worden gelonkt.

Première 9 okt Rotterdam, Nieuwe Luxor. Aldaar t/m 15 okt. Tournee t/m 8 dec. Inl. 0900-9203 of www.amadeusdevoorstelling.nl

DANS

Dansdagen In Maastricht worden dit weekeinde de Nederlandse Dansdagen gehouden, met hoogtepunten van het afgelopen seizoen. Op de openingsavond is het dansgedeelte te zien uit Glucks opera Orfeo ed Euridice (1762) die choreograaf Emio Greco voor het festival van Edinburgh maakte. Greco geeft ook een master class aan dansstudenten, evenals Ed Wubbe van het Scapino. Verder werk van Krisztina de Châtel (Egon Schiele), Eduardo de Paiva Souza (Angel), Conny Janssen Danst (I'm Here), Dance Works (Blue Dance) en NDT II (Sleepless). De dansdagen markeren het begin van de Dansweek, die in heel Nederland wordt gehouden.

7-9 okt Maastricht, Theater a/h Vrijthof en elders. Inl. 043-3505555 www.nederlandsedansdagen.nl

MUZIEK

Rossini

De ZaterdagMatinee presenteert in het Amsterdamse Concertgebouw tijdens de befaamde operaserie het komische stuk Le comte Ory (1828) van Rossini, zaterdag ook op Radio 4 en dinsdagavond nog eens herhaald. Kenneth Montgomery dirigeert de Radio Kamer Filharmonie, hoofdrollen worden gezongen door Annick Massis, Joyce Di Donato en Gregory Kunde. Le comte Ory: 8 okt 14u Concertgebouw Amsterdam: 020-6718345. Radio 4: 8 okt 14; 11 okt 20u.

LITERATUUR

Doris Lessing

De Engelse schrijfster en Nobelprijskandidaat Doris Lessing (1919) is op 10 oktober de eregast van het SLAA-festival `Reizen in de tijd'. Ze zal een lezing geven over de ontstaansgeschiedenis van haar net in vertaling verschenen science-fictionroman Het verhaal van generaal Dann, waarna ze met NRC Handelsblad-medewerker Margot Dijkgraaf discussieert over haar visie op de toekomst.

Lezing Doris Lessing. Ma. 10 okt.20u. De Balie, Kleine-Gratmanplantsoen 10. Res. 020 5535100. www.slaa.nl

POP

Jamiroquai

`Acid jazz' als genre is oude koek, maar Jason Kay alias Jamiroquai veroverde een plekje in het hart van alle Party People met met de mix van soul, koffietafeljazz en dance waarin zijn warme Stevie Wonder-stem kan floreren. Jamiroquai was lang verdwenen van het concertpodium en de berichten van de huidige tournee ter promotie van het album Dynamite zijn enthousiast.

7 okt Ahoy', Rotterdam.