Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Nieuwe miersoort ontdekt langs A28

Een vrouwtje van een tot nu toe onbekende mierensoort is aangetroffen langs de snelweg tussen Amersfoort en Zwolle. Een Wageningse promovendus vond de mier van een halve centimeter lang tijdens een onderzoek naar biodiversiteit in wegbermen. Hij en een collega beschrijven de soort, die Kokergaststeekmier (Myrmica schenkioides) gedoopt is, in het nieuwste nummer van Entomologische Berichten. De berm waarin de mier werd aangetroffen was een soort paradijs voor mieren, met maar liefst 23 verschillende soorten. Daarbij was ook een soort die internationaal bedreigd is: de aan de nieuwe mier nauw verwante Ruige gaststeekmier. Waarschijnlijk is de kokergaststeekmier een sociaal parasitaire mier. Dat zijn mieren waarvan de vrouwtjes andere kolonies binnendringen. Ze zetten de werksters ertoe om niet de eieren van de eigen koningin te verzorgen, maar van de indringster. Volgens de Wageningers was het gevonden mierenvrouwtje juist op weg naar een nieuwe kolonie. Met de kokergaststeekmier telt Nederland nu 62 mierensoorten. Over de hele wereld zijn ongeveer 11.700 miersoorten bekend.