Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Maatschappelijk protest

Nationale staking in België

België krijgt morgen te maken met een nationale staking. De Nederlandse Spoorwegen hebben al gewaarschuwd dat internationale treinen naar België niet zullen rijden. Tevens hangt er een spoorstaking in België voor dinsdag in de lucht.

De algemene staking is aangekondigd als protest tegen de plannen van de regering Verhofstadt om de vervroegd pensioenregelingen te versoberen.

Behalve bij het spoor worden er problemen bij het stadsvervoer en de luchthavens verwacht. Ook in het onderwijs wordt gestaakt.

Het kabinet praat sinds vorige maand met werkgevers en werknemers over het beperken van de regelingen waardoor werknemers eerder kunnen stoppen met werken. Ook in andere sociale zekerheidsregelingen worden maatregelen getroffen om oudere werknemers langer in het arbeidsproces te houden.

Nu kunnen veel werknemers in België door middel van een zogeheten `brugpensioenregeling' op 58-jarige leeftijd al vertrekken. Als het aan de Belgische regering ligt, wordt de leeftijdsgrens in elk geval opgetrokken naar 60 jaar. Ook zal er meer rekening worden gehouden met het aantal gewerkte jaren. Het kabinet wil de plannen komende week aan het parlement presenteren.