Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Vluchtelingen

Marokko akkoord met terugsturen vluchtelingen

Marokko accepteert het terugsturen van illegale immigranten door Spanje, ook als deze niet de Marokkaanse nationaliteit hebben. Dit is het resultaat van overleg tussen Spanje en Marokko om maatregelen te nemen tegen de stroom van illegale migranten uit Afrikaanse landen die trachten naar Europa te komen. Sinds 1992 bestaat er een uitleveringsverdrag tussen Spanje en Marokko, dat tot dusver alleen werd toegepast voor illegale immigranten met de Marokkaanse nationaliteit. Afgelopen nacht bestormden duizend migranten andermaal de hekwerken rond Melilla, de Spaanse enclave in het noorden van Marokko. Door inzet van leger en politie slaagden ze er niet in over de hekken te klimmen.