Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Marina Berlusconi in spoor van papa

Een nieuwe generatie Berlusconi's is in aantocht. Gisteren is Marina Berlusconi (39), de oudste dochter van de Italiaanse premier Silvio, benoemd tot president van Fininvest. Ze krijgt daarmee de leiding van de moederholding van de familie met een waarde van 8,5 miljard euro.

Fininvest controleert Mediaset. Dat is het bedrijf dat de drie commerciële televisiezenders van de familie exploiteert en waarvan Marina's twee jaar jongere broer PierSilvio vice-president is. Maar ook Mondadori, Italië's grootste uitgever van boeken en tijdschriften, is voor de helft in handen van Fininvest en wordt al twee jaar geleid door Marina Berlusconi. Verder bezit Fininvest voetbalclub AC Milan, de filmmaatschappij Medusa en heeft het moederbedrijf van de Berlusconi's participaties in verzekerings- en financiële instellingen.

Marina wordt door haar omgeving omschreven als een ijzeren manager onder wiens bewind de nettowinst fors is toegenomen. Haar jongere broer, PierSilvio, heeft net als Marina 7,65 procent van Fininvest in handen. Barbara, Eleonora en Luigi, de drie kinderen uit het tweede huwelijk van de Italiaanse premier met de actrice Veronica Lario, kregen deze zomer allen een pakket van 7 procent toegeschoven. Papa Berlusconi zelf controleert 63,7 procent van het bedrijf.

Wordt Berlusconi in het bedrijfsleven volop ondersteund door zijn kinderen, de politieke opvolging wil nog niet vlotten. Dit voorjaar probeerde de zakenman-premier zijn twintig jarige dochter Barbara te overreden om hem bij te staan tijdens de campagne voor de verkiezingen van volgend jaar. De studente filosofie zichzelf echter iets te jong om de politiek in te gaan. ,,Politiek vraagt om professionaliteit en competenties die men in de loop van de jaren opbouwt'', aldus Barbara Berlusconi, die een politieke toekomst echter niet uitsluit.