Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Londen: Iran mengt zich in Irak

Groot-Brittannië heeft Iran gisteren verantwoordelijk gesteld voor de dood van alle acht Britse militairen die dit jaar zijn gesneuveld in Irak. Volgens een regeringsfunctionaris blijkt betrokkenheid van Iraanse Revolutionaire Gardisten bij shi'itisch geweld in het zuiden van Irak uit het soort explosieven dat is gebruikt bij de aanslagen op de Britten. Het is voor het eerst dat Londen, zij het op basis van anonimiteit, Irak zo openlijk beschuldigen. Intussen heeft het Iraakse parlement het omstreden besluit teruggedraaid om de regels voor het komende referendum over de grondwet zo te wijzigen dat het voor sunnieten moeilijker zou worden de grondwet te blokkeren. De VN protesteerden fel tegen de wijziging van de spelregels door de shi'itische parlementsmeerderheid.