Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Entertainment

List komt maar stroef op gang

In haar vorige theatershow bracht Liesbeth List een hommage aan vijf muzikale grootheden die veel voor haar hebben betekend. Haar nieuwe programma gaat in autobiografisch opzicht verder terug. Achterop het toneel, in een bleek spotje, begint iemand voor te lezen uit haar in 2001 verschenen memoires – over haar entree in een pleeggezin op Vlieland, waar ze de dochter van de vuurtorenwachter werd. Dan neemt List het verhaal zelf over, en om en om vertellen ze de rest, tot en met haar eerste triomf op een schoolavond in Harlingen.

Wie die anonieme voorlezer is, zullen we later pas merken. Liesbeth List is dit seizoen op tournee met vier gasten – Antonie Kamerling, Beau van Erven Dorens, Bastiaan Ragas en Albert Verlinde – en het publiek weet vantevoren niet wie van de vier er vanavond aantreedt. Gisteravond zag ik Kamerling aan haar zijde, nog ietwat onwennig als zanger, maar met zijn bedeesde ironie is hij een amusant tegenspeler in de samenspraakjes.

Dichter bij Liesbeth komt wat stroef op gang omdat List langdurig speelt dat ze niet weet wie ditmaal haar gast zal zijn. Ook de quasi-spontaniteit van de eerste gesprekjes is niet meteen geloofwaardig. Bovendien oogt de hele eerste helft van het programma nogal kaal, omdat de vier stevig rockende muzikanten – Ton Snijders, Peter van Benthem, Florian Hoefnagels en Charles Nagtzaam – achter gaasdoek zitten. Pas als dat na de pauze is verdwenen, ontstaat er meer direct contact tussen muziek en zang en dus veel meer sfeer.

Liesbeth List kreeg deze week een hoge onderscheiding: het Legion d'Honneur voor ,,buitengewone diensten aan de Franse natie''. Non je ne regrette rien heeft ze zich inmiddels toegeëigend als lijflied, maar verder zingt ze in deze show voornamelijk Nederlands. Veel recent materiaal dat goed bij haar huidige status past, en later – in een amusante medley met haar gast – een gevarieerde, vaak verrassende greep uit nummers van vroeger en nu: van Frans Halsema tot en met Bløf. Hoewel niet alle inzetten onmiddellijk raak zijn, weet ze nog steeds van al die liedjes een persoonlijk verhaal te maken. Zodat ze zich ook in dit programma weer van haar beste kant laat zien.

Voorstelling: Dichter bij Liesbeth, door Liesbeth List, e.a. Regie: Frans Weisz. Gezien: 5/10 in Stadstheater, Zoetermeer. Tournee t/m 30/12. Inl. www.liesbethlist.nl