Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Katheter die hartfunctie meet, blijkt zinloos

Een bepaald type hartkatheter, die al dertig jaar wordt gebruikt op de intensive care van ziekenhuizen, heeft geen enkel nut. Amerikaanse onderzoekers die gisteren publiceerden in het Journal of the American Medical Association, concluderen dat uit een analyse van dertien eerdere studies naar de hartkatheter. Het gaat om de Swan-Ganz-katheter, een katheter die via de lies en het hart wordt ingebracht in de longslagader. Daar meet de katheter het pompvolume van het hart. In Nederlandse ziekenhuizen wordt de katheter soms gebruikt als meetinstrument bij patiënten met ernstige problemen van de bloedslomloop. De Amerikaanse onderzoekers denken dat de meetgegevens van de katheter niet goed worden geïnterpreteerd, of dat patiënten op basis van de pompvolume-gegevens verkeerde medicijnen krijgen.