Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Kafelnikov verplicht op dieet

Jevgeni Kafelnikov moet flink wat overtollige kilo's kwijtraken voordat hij een gepaste afscheidswedstrijd krijgt in Moskou. De Russische speler stopte bijna twee jaar geleden met toptennis.

Kafelnikov zou worden uitgezwaaid bij het toernooi om de Kremlin Cup, dat hij in de periode 1997-2001 vijfmaal op rij won. Het feest werd vorig jaar uitgesteld; volgende week komt het er weer niet van. ,,Hij moet eerst afvallen'', lichtte de Russische tennisbaas Tarpisjev gisteren toe.

Kafelnikov heeft zijn aandacht verlegd naar golf en professioneel poker, met wisselend succes. Daarnaast besloot hij van het goede leven te gaan genieten. Hij zou nu 103 kilo wegen, twintig kilo meer dan toen hij eind 2003 zijn tenniscarrière beëindigde.

,,Voor een afscheid moet hij wel de baan op en een partijtje spelen. Om dat te kunnen moet de weegschaal heel wat minder ver doorslaan dan nu'', aldus Tarpisjev.

Jevgeni Aleksandrovitsj Kafelnikov, (Sotsji, 1974) won in zijn carrière 26 titels in het enkelspel en 27 titels in het dubbelspel. Hij sloeg in zijn loopbaan bijna 25 miljoen dollar aan prijzengeld bij elkaar en miste zelden of nooit een toernooi. Zijn hoogste ranking bereikte The Iron Man op 3 mei 1999: de eerste plaats op de wereldranglijst.