Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Internet Voorkeur

Nobelprijs. Deze week zijn de winnaars van de Nobelprijzen in verschillende wetenschappelijke disciplines bekend gemaakt. Vrijdag volgt de Nobelprijs voor de vrede, de prijs voor literatuur laat nog op zich wachten. Op nobelprize.org krijgen alle winnaars vanaf begin vorige eeuw ruim de aandacht, met jury-rapporten, biografiën, publicaties en de toespraken die ze hielden. De site beantwoordt ook de vraag waarom de activist Mahatma Ghandi, ondanks diverse nominaties, nooit de Nobelprijs voor de vrede kreeg. En liefhebbers vinden er ook de menu's van de banketten bij de officiële uitreiking van de prijzen, traditiegetrouw in december in Stockholm. Tarbot was populair in de jaren twintig.

nobelprize.org

Terrorisme in Frankrijk. De Franse Organisatie voor Strategisch Onderzoek heeft een uitgebreid overzicht op internet geplaatst van veertig jaar terrorisme gericht tegen Franse doelen. De database bevat 1.500 aanvallen en moet de Franse bevolking informeren over terreur. Een van de conclusies die de onderzoekers trekken is dat terrorisme door mensen die in Frankrijk zelf zijn opgegroeid sinds het eind van de jaren tachtig is afgenomen. De website is alleen in de Franse taal opgesteld. Gebruikers moeten zich wel eerst registreren.

bdt.frstrategie.org