Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Atletiek

`Ik heb een superseizoen achter de rug'

Na zestien jaar, en met vele titels op zak, zette marathonzwemster Edith van Dijk (32) een punt achter haar carrière. Ze gaat zwemcoaches adviseren. ,,De koek was op.''

,,Momentje graag, ze staat even te onderhandelen.'' Oud-marathonzwemmer Hans van Goor maant zijn levenspartner Edith van Dijk (32) om wat haast te maken. ,,Koop die armband nou maar, 1 euro 20 is toch geen geld?''

Twee dagen nadat de marathonzwemster haar indrukwekkende loopbaan afsloot met een tweede plaats in de wereldbekerwedstrijd in Hongkong, loopt Nederlands succesvolste zwemduo over een jademarkt in de Chinese miljoenenstad. ,,Een toeristisch uitstapje na alle hectiek'', legt Van Dijk per mobiele telefoon uit. Om daar meteen aan toe te voegen: ,,Hongkong is geen stad om tot rust te komen. Het is hier druk, benauwd en iedereen lijkt haast te hebben. Ik zal blij zijn als ik morgen in het vliegtuig zit.''

Je hebt er altijd naar gestreefd om je loopbaan op een goede manier af te sluiten. Is die missie geslaagd?

,,Absoluut. Ik ben heel blij met mijn tweede plek. Maar ik ben vooral blij met mijn resultaten van het afgelopen jaar. Ik heb een superseizoen achter de rug: twee wereldtitels in Montreal (op de 25 kilometer en de 10 kilometer, red.) en één keer brons, op de 5 kilometer. Alleen bij de marathon van Dubai werd ik vijfde. Al met al een prima score.''

Speelde tijdens de voorbereiding op de wereldbekerwedstrijd het naderende afscheid door je hoofd?

,,Ja. Ik realiseerde me: dit is de laatste keer dat ik met deze groep meiden aan de start verschijn. Jarenlang ben ik met hen opgetrokken en dan is het van de ene op de andere dag voorbij. Goed, je mailt nog met elkaar, zoekt elkaar op, maar het zal nooit meer hetzelfde zijn. En toch, als het moment daar is, ben ik prima in staat gevoelens van weemoed weg te drukken. Dan zit ik voor honderd procent in de wedstrijd.''

Je hebt in totaal 23 wereldbekerzeges behaald. Wat gaf na zestien jaar de doorslag om een punt te zetten achter je carrière?

,,Ik wilde afscheid nemen op een hoogtepunt. Daar kwam bij dat ik alles al één of twee keer had gewonnen: wereldtitels, Europese titels, de wereldbeker... Er viel weinig extra's meer te behalen. En vergeet niet: zestien jaar lang topsport bedrijven vergt veel van iemand. Mijn laatste vakantie dateert van járen geleden en mijn afspraken met vrienden moest ik om al die wedstrijden heen plannen. Daar is op zich niets mis mee, ik had het er zelfs graag voor over, maar op een gegeven moment is de koek op.''

Welke overwinning heeft je de meeste voldoening geschonken?

,,Al mijn overwinningen hebben me voldoening geschonken, omdat ik er zo hard voor geknokt heb. Maar als ik er één uit zou moeten lichten is het mijn wereldtitel op de 10 kilometer in Hawaii, in 2000. Ook vóór die overwinning wist ik dat ik een goede marathonzwemster was. Maar op die bewuste dag klopte alles. Acht kilometer lang heb ik gezwommen met het idee: ik ga winnen. Dat gaf een machtig gevoel. En verder kon ik erg genieten van overwinningen op mannelijke concurrenten. Een vrouw ver achter je laten is een ding, maar een man? Dat geeft extra cachet.''

In 2003 verruilde je het openwater voor het indoorbassin. Dat ging niet zonder slag of stoot. Wat was het grootste obstakel?

,, Zo'n omschakeling vergt veel van een sporter – in lichamelijk opzicht, maar ook qua techniek. Denk alleen al aan je energieomzetting: die verandert van iets waar je 5,5 uur over doet, naar iets dat 8,5 minuten in beslag neemt. Technieken die je je in een aantal jaren hebt eigengemaakt, moet je overboord gooien. Je kunt niet meer terugvallen op je automatismen en dat leidt tot onzekerheid – zeker als je onder hoogspanning staat, zoals tijdens een wedstrijd. Vergelijk het met een marathonloper die besluit de honderd meter te gaan lopen. Zoiets heeft tijd nodig. En aan tijd heeft het mij ontbroken.''

In december neem je deel aan de 1.500 meter bij het Nederlands kampioenschap, je allerlaatste optreden. Hoe ga je je op dat toernooi voorbereiden?

,,Trainen, trainen en nog eens trainen. Minder intensief dan de afgelopen jaren, dat wel. Als marathonzwemster zwom ik zestien tot twintig kilometer per dag, dat zullen er straks zo'n vijftien worden. Ik zal mijn programma ook wat moeten aanpassen, dat spreekt voor zich.''

Je staat bekend om je ongebreidelde ambitie. Met welk eindresultaat ben je tevreden?

,,Ik heb van huis uit inderdaad een winnaarsmentaliteit meegekregen; op de middelbare school wilde ik al de beste zijn. Maar bij het Nederlands kampioenschap richt ik mij niet op een tijd. Ik wil gewoon genieten van mijn laatste wedstrijd en hoop dat het een bijzondere wordt.''

Enig idee wat je daarna gaat doen?

,,Zoals het er nu naar uitziet zal ik de komende jaren zwemcoaches over de hele wereld gaan adviseren. Daartoe heb ik gesprekken met diverse bonden gevoerd, maar er staat nog niets op papier. Eerst even nagenieten van Hongkong, daarna zien we wel weer.''