Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Iconen van de fotojournalistiek

World Press Photo viert komend weekend het vijftigjarig jubileum met het boek De dingen zoals ze zijn. De fotocompetitie begon in 1955 als een uitstapje van de landelijke wedstrijd om de Zilveren Camera en groeide uit tot de grootste internationale fotowedstrijd. Het afgelopen jaar stuurden 4.200 fotografen uit 123 landen 70.000 foto's in.

Sinds 1962 begeleidt een jaarboek elke tentoonstelling. Bladerend door een aantal jaargangen trekt de recente geschiedenis aan de kijker voorbij. Van oorlogen in Vietnam en Irak tot hongersnoden in Ethiopië en Soedan. Een bekend icoon van de fotojournalistiek is het Vietnamese meisje Phan Thi Kim Phuc, dat naakt vlucht voor een napalmbombardement (foto: Huyng Cong `Nick Ut, 1965). Andere winnaars van de World Press Photo die hiernaast staan afgebeeld: een vallende motorrijder (foto: Mogens von Haven, 1955), Chinese protestant op het Plein van de Hemelse Vrede (foto: Charlie Cole, 1989) en een rouwende Indische vrouw na de tsunami (foto: Arko Datta, 2004) De World Press Photo tentoonstelling is vanaf zaterdag 8 oktober te zien in FOAM, te Amsterdam. Meer foto's op nrc.nl/media