Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Grote rol milieu in CDA-koers

Regeringspartij CDA zet de komende tien jaar in op duurzaamheid. Burgers die milieuvriendelijk consumeren moeten zogenoemde rentmeesterspremies krijgen. Ook moet Nederland toe naar een `waterstofeconomie' en zal een kilometerheffing worden ingevoerd. Dat staat in het vandaag gepresenteerde rapport Vertrouwen in mensen, waarin het CDA een nieuwe koers uitzet.

De zogeheten jubilieum-commissie – het CDA bestaat dit jaar 25 jaar – pleit voor het invoeren van een nieuwe rechtsvorm in het maatschappelijk middenveld, de maatschappelijke onderneming. Dat zijn niet op winst gerichte ondernemingen met een maatschappelijke taak, die in sectoren als zorg, onderwijs en media een alternatief bieden voor commerciële aanbieders.

Uit het rapport blijkt ook dat het CDA voorstander is van een ministerie van Veiligheid in de toekomst. En er moet een ministerie van jeugd- en gezinszaken komen, een oude CDA-wens.

De partij neemt met kracht afstand van plannen voor een democratische vernieuwing. Het CDA wil geen ,,presidentiële elementen'' invoegen in de representatieve democratie, want daarbij gaat het om een geheel andere rolverdeling tussen parlement en regering. ,,In feite is de keuze er een tussen twee zeer verschillende stelsels en is het vrijwel ondoenlijk te werken aan een mix van beide.''