Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Grieks-Cyprioten in verenigd Cyprus

Het hoofdartikel `Turkse kwesties' is inzake Cyprus eenzijdig (NRC Handelsblad, 23 september). Immers, als de Grieks-Cyprioten in het referendum van april 2004 niet tegen het vredesplan voor Cyprus (opgesteld door de VN en ondersteund door de EU, Turkije en Griekenland), hadden gestemd, was de kwestie opgelost en was het verenigde Cyprus inmiddels door Turkije erkend geweest. Echter, de Grieks-Cyprioten hadden onder druk van de Grieken eerder de toezegging gekregen dat zij ook zonder oplossing van het Cyprus-probleem lid zouden worden van de EU. Een blunder van formaat. De nationalistische Grieks-Cypriotische president Tassos Papadopoulos heeft er immers nooit een geheim van gemaakt dat hij tegen een verenigd Cyprus op basis van gelijkwaardigheid was.

De Turks-Cyprioten, die voor het vredesplan hadden gestemd, kregen na het Grieks-Cypriotische nee de toezegging van de EU dat zij niet in de kou zouden blijven staan en dat hun reeds 30 jaar durende politieke en economische isolement zou worden verlicht. Echter, iedere poging vanuit de EU om tot verbetering van de positie van de Turks-Cyprioten te komen, wordt stelselmatig door de Grieks-Cyprioten geblokkeerd.

Zoals Papadopoulos, die opriep tot het nee van de Grieks-Cyprioten, reeds aangaf: na de nee-stem zal Europa enige tijd boos zijn, maar men zal het snel vergeten en vervolgens valt er voor ons Grieks-Cyprioten meer uit te slepen. Het commentaar van deze krant laat zien dat hij gelijk heeft gehad. De Grieks-Cyprioten willen wel een verenigd Cyprus. Echter, niet een verenigd Cyprus waarin zij de macht delen met de Turks-Cyprioten, maar een Cyprus waarin de Turks-Cyprioten in het beste geval als minderheid worden gedoogd.