Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Galerieselectie

Hans de Vries

In zijn video Introducing a person into Fellini's Satyricon is kunstenaar Hans de Vries zo brutaal zichzelf te monteren in Federico Fellini's film Satyricon. Het project bestaat uit drie delen, waarvan er twee in Galerie De Praktijk te zien zijn. In deel I bespreekt De Vries nog slechts zijn integratieplannen, maar in deel twee figureert hij ook daadwerkelijk tussen de oorspronkelijke personages van Satyricon. Aan het eind hiervan dringt het verlangen van de kunstenaar zich op om in deel 3 de regie van de Italiaanse meester over te nemen.

Video van Hans de Vries. 8 okt t/m 9 nov in galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, A'dam. Di t/m za 13-18u.

Michael Kirkham

Eenzame jongens en lusteloze meisjes bevolken de schilderijen van de Britse kunstenaar Michael Kirkham. Als voyeurs bekijken wij ze, terwijl ze in kamers wachten op personages die nooit komen of op kerkhoven rouwen bij een graf. De scènes, hoe realistisch geschilderd ook, komen voort uit Kirkhams verbeelding. Op zijn nieuwe tentoonstelling bij Aschenbach & Hofland toont de kunstenaar sculpturen die hij dit jaar maakte in het Europees Keramisch Werkcentrum.

Schilderijen en sculpturen van Michael Kirkham. 8 okt t/m 12 nov in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, A'dam. Wo t/m za 11-17u.

Ronald Versloot

In een van de nieuwe schilderijen van Ronald Versloot ligt een man tussen een stilleven van vlot geschilderde glazen, een bloemenvaas en een pot. De verhouding in grootte is totaal ongerijmd: de man is piepklein of de voorwerpen zijn bovenmenselijk groot. Bovendien is de man niet geschilderd, maar op doek gedrukt met een linosnede. De combinatie van linosnede en schilderkunst is kenmerkend voor Versloots werk.

Schilderijen van Ronald Versloot. 9 okt t/m 6 nov in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag. Wo t/m za 12-18u.

Van Kints/ Zwanikken

De serie Koekoeksnest van Ton van Kints bestaat uit losjes uitgezaagde cirkels waaruit nog eens een binnencirkel is gezaagd. Dit `ei' wordt door Van Kints verkeerd om in zijn restvorm teruggestopt, als een koekoek die het nest van een andere vogel heeft gekaapt. Vooral wanneer de kunstenaar de eieren met geweld in de nesten gepropt heeft, komen de beelden onder spanning te staan en ogen ze zeer breekbaar. De objecten worden in Galerie Ramakers gecombineerd met de bewegende robotvogels van Christiaan Zwanikken.

Objecten van Ton van Kints en Christiaan Zwanikken. 9 okt t/m 6 nov in Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag. Wo t/m za 11-17u, zo 13-17u.

Manon Bovenkerk

Naast ateliers in wereldsteden als Parijs, Berlijn en New York heeft het Fonds voor Beeldende Kunst sinds kort ook de beschikking over een werkruimte in het Drentse Kolderveen. De afgelopen drie maanden heeft Manon Bovenkerk hier gewerkt aan een serie houtskooltekeningen en daarop gebaseerde animatiefilms. Het resultaat, waaronder de door het horrorgenre beïnvloede film Ocnophilia, is te zien in de Kaashal van de voormalige zuivelfabriek De Venen.

Tekeningen & films Manon Bovenkerk. T/m 30 okt Stichting KIK, Kolderveen 26, Nijeveen. Vr t/m zo 13-17u.

En verder

Wandtapijten van Peter Struycken t/m 22 okt Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, A'dam; foto's van Roger Ballen t/m 25 okt Reflex New Art Gallery, Weteringschans 83, A'dam; video en fotografie van Maura Biava, Orpheu de Jong, Jill Magid en Monica Tormell t/m 22 okt Galerie van Gelder, Planciusstraat 9A, A'dam; werk van Lin Tianmiao en Wang Gongxin t/m 22 okt Canvas International Art, Fokkerlaan 46, Amstelveen; werken op papier van Helen Frik t/m 2 nov Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; schilderijen van Tim Trantenroth t/m 14 okt Villa de Bank, Espoortstraat 182, Enschede; installatie van Elena Beelaerts t/m 23 okt Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem; schilderijen van Ditty Ketting t/m 16 okt Galerie Rob de Vries, Spaarwouderstraat 47, Haarlem; installaties van Panamarenko en Nicolodi t/m 22 okt Galerie Ron Mandos, Rodenrijselaan 24, R'dam; foto's van Christine Fenzl t/m 9 okt Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, R'dam.