Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

En dan gaat opeens de telefoon

- Ja, met mij.

- Eh, u bent de heer Looman, voorzitter van de raad van bestuur van het OLV Gezondheidscentrum?

- Spreekt u mee.

- Hans Hoogervorst hier.

- Ah, meneer de minister. Wat leuk dat u opbelt. U begrijpt dat we hier ontzettend blij zijn. Eerst die prijs van de Randstad-krant, en nu nummer een op de Elsevier-lijst van beste ziekenhuizen. En nu belt u. Een eer voor mij, maar vooral voor al mijn mensen...Eh, ik hoor u aarzelen. U belt toch wel vanwege die successen?

- Nee, ach ja. Natuurlijk ja, van harte gefeliciteerd meneer Looman. Fantastisch gedaan. Maar waar ik ook...

- U moet eens langskomen. Kunt u zien hoe een modern ziekenhuis wordt geleid.

- Zeker, ik kom een keer kijken. Maar ik bel ook voor iets anders.

- Iets anders?

- Ja. U heeft vast wel gelezen dat de Tweede Kamer hels is over de hoge salarissen in de semi-publieke sector. Woningcorporaties, hogescholen, toezichthouders. En dat ze een motie daarover hebben aangenomen, om die salarissen te verlagen tot het ministersalaris. En dat het CDA zich heeft onthouden van stemming zodat die linkse motie is aangenomen.

- Nou en? Minister Zalm heeft toch wel vaker moties niet uitgevoerd.

- Dat is zo, maar deze keer is het anders. Ik bel u om te zeggen dat we uw brutosalaris van 237.208 euro plus een bonus van 14.000 euro moeten halveren.

- Is het jullie daar in Den Haag in de bol geslagen? Probeert u me me gek te maken? Is dit soms zo'n radioprogramma met een of andere grappenmaker die Hoogervorst imiteert? Jullie zijn toch dat kabinet van normen en waarden? Nou, ik weet wat mijn waarde is. Dat is mijn arbeidscontract en dat zijn mijn prestatie-afspraken met mijn raad van toezicht. Dat is mijn norm. Dat is mijn werkgever, niet u, niet de Tweede Kamer, niet die meneer Bakker van D66!

- Ja, het spijt mij ook.

- Ik begrijp het, geef me uw baas maar. Geef Balkenende!

- Die zit aan de telefoon. We zitten hier met z'n allen, collega Dekker belt de woningcorporaties, Zalm belt de financiële wereld en de Nederlandsche Bank, Brinkhorst belt de energiebedrijven, Peijs doet Schiphol, Remkes de commissarissen der Koningin. Het is hier een gekkenhuis.

- U zegt het. Geef me Balkenende.

- Dat kan niet. Die zit ook te bellen.

- Met wie dan?!

- Ssst, niet zo hard! Hij belt Hare Majesteit. Zij moet er ook aan geloven.