Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

DUITSLAND

Migratie en kunst

In Duitsland wonen ruim 7 miljoen buitenlanders. De geschiedenis van hun migratie, is nu tentoongesteld in Keulen, en wel in vier gebouwen tegelijk. Foto's, statistieken en interviews uit het documentatiecentrum DOMIT worden gecombineerd met video's en schilderijen van echte kunstenaars. De Duitser Wolfgang Tillmans maakt foto's van Polen in Berlijn. De Albaniër Anri Sala legt biografieën van geëmigreerde landgenoten bloot. En de Zweedse Ann- Sofi Sidén interviewde Oost-Europese prostituées aan de Tsechisch-Duitse grens. Naast beeldende kunst zijn er concerten, symposia en filmfestivals.

T/m 15 jan rondom Kölnischer Kunstverein, Hahnenstr. 6. Inl 0049-2212 10 651 & www.koelnischerkunstverein.de.

Architectonische mode

Ze zijn speels en futuristisch: de kleren van Hussein Chalayan doen denken aan moderne architectuur. Deze Turks-Cypriotische modemaker woont in Groot-Brittannië, waar hij zijn ontwerpen in het Victoria & Albert-museum mocht tentoonstellen. Nu wijdt het Kunstmuseum Wolfsburg een grote expositie aan hem – voor het eerst in Duitsland. Invloeden van de Bauhaus-schilder Oskar Schlemmer zijn herkenbaar. Voor het dagelijks leven is zijn kleding niet bedoeld, want de rokken zijn van keihard materiaal, zoals van massief hout. Afgelopen jaar was Chalayan te zien in Groningen.

T/m 5 feb, Hollelplatz, Wolfsburg. Inl: 0049-536126690 en www.kunstmuseum-wolfsburg.de.

En verder

Mozarts Requiem als ballet van choreograaf & decorontwerper John Neumeier t/m eind nov Staatsoper, Hamburg: 0049- 4035 680 & www.hamburgische-staatsoper.de; Jazzmeile Thüringen, met concerten, lezingen en films, t/m 26 nov in en om Eisenach: 0049-3641602678 & www.jazzmeile.org; schilderijen van de Russische realist Ilja Repin t/m 29 jan Von der Heydt-Museum, Wuppertal: 0049-2-256 36231 & www.von-der-heydt-museum.de.