Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

De T-bone steak mag weer

De T-bone steak mag weer op tafel in de Europese Unie. Het in 2000 ingestelde verbod wegens de gekke-koeienziekte (BSE) is volgens de 25 EU-lidstaten niet meer nodig. Gisteren besloot het Comité voor de voedselketen en dierengezondheid, waarin alle lidstaten zijn vertegenwoordigd, een voorstel van de Europese Commissie te steunen. ,,Deze eerste stap naar versoepeling van maatregelen tegen BSE laat zien hoe ver we in de strijd tegen deze ziekte zijn gekomen'', aldus eurocommissaris Kyprianou (Gezondheid en Consumentenbescherming).

Sinds oktober 2000 moest alle vlees van runderen worden verwijderd van de ruggengraat bij runderen vanaf 12 maanden, omdat dit als risicomateriaal werd beschouwd. De EU verhoogt de grens naar 24 maanden op advies van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit. BSE kan bij mensen de fatale hersenziekte Creutzfeld-Jakob veroorzaken.

De Productschappen Vee Vlees en Eieren spreken van ,,goed nieuws''. Volgens een woordvoerder laat de maatregel zien dat BSE ,,goed onder controle'' is.