Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Duurzaamheid

`Bos' van windturbines

Albert Jansen en Frank Stroeken schrijven in `Park voor grote windmolens' ( 29 september) dat grote windturbines in grote aantallen dicht bij elkaar gezet een mooi landschap, een `turbinebos' kunnen vormen. Tegelijkertijd worden hiermee landschappen elders leeg gehouden, zonder windturbines. Ik wil dit punt van harte ondersteunen. Ik was onlangs in Californië in de buurt van San Diego, waar je al rijdend over de snelweg kilometerslang door een `turbinebos' heen gaat. Schitterend! De 21ste eeuw, de nieuwe energievoorziening in volle glorie.

Onze verspreide aanpak in Nederland vind ik niet mooi. Die rit buiten San Diego gaf me even het idee wat dit voor Nederland zou betekenen als je langs een snelweg, bijvoorbeeld een stuk van 10 kilometer langs de A4 tussen Schiphol en Leiden, zo'n `bos' zou neerzetten. Duurzame energie in een imposant landschap. Windturbines kunnen dan mooi worden en zonder de horizon te vervuilen. Een aantrekkelijk idee voor ons als bewoners en een visitekaartje voor toeristen en voor Nederland als innovatief land.