Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Bombón el Perro

Uitermate sympathieke Argentijnse film. Geestig, bescheiden, realistisch en sprookjesachtig tegelijk. De film ademt de sfeer van melancholieke tragikomedies uit Italië of liever nog uit het zachtmoedige Tsjechoslowakije van de jaren zestig. Realisme met een droeve glimlach. Kleine man zoekt geluk met grote hond. Juan is de kleine man (gespeeld door de niet-professionele acteur Juan Villegas). Genadeloos afgeserveerd door de arbeidsmarkt, meedogenloos uit het huis gezet door zijn dochter. En toch houdt Juan de hele film door dat kleine lachje op zijn gezicht, waar zowel schroom als vasthoudendheid uit lijkt te spreken. Bij toeval krijgt Juan een hond. Niet zomaar een hong, een Dogo Argentino, een rashond die een kop groter is dan zijn baasje. Zoals het kleine gelukszoekers betaamt, vindt Juan in Bombón een kans op fortuin. Hij wordt daarin gestimuleerd door de enthousiaste hondentrainer Walter, die van plan is Bombón een paar wedstrijden te laten winnen en hem dan duur te verhuren als dek-reu. Er is alleen een probleempje: Bombón lijkt als dek-reu evenveel schroom te hebben tegenover de teefjes, als zijn baas tegenover de rest van de wereld.

Regie: Carlos Sorin. Met: Juan Villegas, Walter Donado en hond Gregorio. In 6 bioscopen.

Juan Villegas in `Bombón el Perro'