Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

BELGIË

Panamarenko 65

Panamarenko, de speelse en poëtische uitvinder in de Belgische kunstwereld, gaat met pensioen. Ter ere van zijn leeftijd, en nog meer vanwege zijn kunst heeft hij als eerste levende Belgische kunstenaar een overzichtstentoonstelling in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel. Niets verplaatst zich, maar alles beweegt - bijna. Panamarenko's ontroerende kleine en grote vlieg-, vaar- en andere tuigen wekken bij de bezoeker een niet aflatende glimlach op en het gevoel: dit is vliegen. In de grote hal zet de imposante zeppelin aan het dromen, elders vragen rugzakjes-met-propellors om omgehangen te worden en mee op te stijgen. En zo gaat het, naast de vaste collectie van romantische taferelen en serieuze impressionisten, vijf verdiepingen door.

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Museumstraat 9, Brussel, t/m 29 jan di t/m zo 10-17u. Inl 0032 25083211 & www.expo-panamarenko.be

Russische avant-garde

Meer dan 300 schilderijen, tekeningen, beelden, theaterdecors en -kostuums, films, foto's, muziek, architectuurprojecten en affiches geven in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel een beeld van de avant-gardistische kunst uit Rusland. De expositie toont de ontwikkeling van de diverse stromingen, vanaf de eerste verschijnselen omstreeks 1900. Via neo-primitivisme, cubo-futurisme, suprematisme en constructivisme buitelen avant-gardisten als Gontsjarova, Malevitsj, Tatlin, Popova, Rozanova, Rodtsjenko, Pevsner en Gabo multidisciplinair over elkaar heen tot ver in 1932.

De Russische avant garde (1900-1935), Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel, t/m 22 jan, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 2 5078594 en www.europalia.be

En verder

Retrospectieve modeontwerpster Kaat Tilley, t/m 6 nov., Kasteel van Gaasbeek, Gaasbeek 0032 25310130; De tweede Russische avant-garde, t/m 27 nov., Muhka, Antwerpen 0032 32609999.