Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Belangenconflict VW

De aandelenverkoop bij Volkswagen heeft minister-president Christian Wulff van de Duitse deelstaat Nedersaksen, de grootste belegger in het Duitse autoconcern, attent gemaakt op het belangenconflict van Volkswagen-topman Ferdinand Piëch, die tevens belegger is in de Porsche-groep. Wulff wil dat Piëch zijn functie neerlegt als Porsche een belang van 20 procent in VW neemt. Hij heeft gelijk, maar zou nog een stap verder moeten gaan.

Het belangenconflict van Piëch is niet nieuw. Zijn hele periode aan de top van VW heeft hij grote aandelenpakketten bezeten in twee van Volkswagens grootste handelspartners - luxeautoproducent Porsche en autodistributeur Porsche Holding, die de auto's van Volkswagen in veel Europese landen distribueert - terwijl hij geen aandelen van Volkswagen zelf bezat. De transacties tussen deze bedrijven zijn nooit volledig uit de doeken gedaan aan beleggers - zelfs niet de grote joint venture die Porsche in staat stelde de Cayenne te lanceren. de kip met de gouden eieren. Een zeer merkwaardige situatie.

Maar de jongste ontwikkelingen kunnen de zaken nog verergeren. Als Porsche een groot belang in Volkswagen neemt, komt Piëch meer op één lijn te staan met de andere beleggers in Volkswagen, zij het slechts zeer gedeeltelijk.

Want Porsche en Piëch zullen nog steeds een financieel motief hebben om tot transacties over te gaan die Porsche veel voordeel opleveren. Stel dat 1 miljard euro aan waarde van Volkswagen naar Porsche wordt gesluisd. Hoewel de waarde van Porsche's belang in Volkswagen zou afnemen, zou de luxeautofabrikant nog steeds 800 miljoen euro beter af zijn.

Wat de situatie nog erger maakt, is dat het aandelenpakket dit belangenconflict dreigt te institutionaliseren. Wat voorheen afhing van Piëchs persoonlijkheid en buitengewone prestige bij VW, kan een permanente gang van zaken worden zodra Porsche de grootste aandeelhouder van Volkswagen is, met twee bestuurszetels.

Je zou bijna kunnen zeggen dat de transactie goed getimed is, want Piëch is nu 68 jaar oud en bijna aan zijn pensioen toe.

Maar Volkswagen zal toch meer moeten doen. Het concern moet beleggers duidelijk maken dat Porsche's belang niet tot een speciale voorkeursbehandeling zal leiden. Dat kan het concern het beste doen door ervoor te zorgen dat toekomstige transacties in volledige openbaarheid worden voltrokken.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.