Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Speelfilm

Anton Corbijn maakt speelfilm over Joy Divison

fotograaf en videoclipmaker Anton Corbijn heeft aangekondigd dat hij begin volgend jaar zijn bioscoopdebuut zal maken met Control. De film zal gaan over Ian Curtis, de zanger van de Britse popgroep Joy Division die in 1980 zelfmoord pleegde. De opnamen vinden plaats in en om Manchester. ,,Het wordt geen Joy Division-film'', zegt Corbijn in het vakblad Screen International, ,,maar een film over Ian als artiest, en alles waar een jonge artiest doorheen moet.'' Wie de hoofdrol gaat spelen, is nog niet bekend. Corbijn kreeg in 1979 zijn eerste internationale bekendheid met foto's van Joy Division. Hij hoopt de film, net als die foto's, in zwart-wit te maken. De groep figureerde twee jaar geleden ook al in de film 24 hour party people van Michael Winterbottom.