Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Angela en Gerd: op naar de showdown

Het wordt een gesprek onder acht ogen. Vanavond, rond etenstijd, ergens in Berlijn. Showdown tussen Angela en Gerd, in aanwezigheid van CSU-voorzitter Stoiber en SPD-voorzitter Müntefering. Na afloop is misschien duidelijk wie kanselier wordt. Misschien ook niet.

Christen-democraten en sociaal-democraten hebben gisteren een belangrijke stap in de richting van een grote coalitie gezet. Een derde oriënterend gesprek tussen SPD en CDU/CSU verliep succesvol. Vanavond wil men in kleine kring praten over ministersposten en de kanselierskwestie.

Gerhard Schröder en Angela Merkel maken beiden nog steeds aanspraak op het leiderschap, maar hebben de onbuigzame retoriek van de afgelopen tijd vervangen door vagere en toegeeflijkere frasen. Oorspronkelijk eisten de christen-democraten dat de kanselierskwestie opgelost zou worden vóórdat de oriënterende gesprekken zouden overgaan in serieuze onderhandelingen. De SPD stond erop dat de personeelskwesties tijdens de onderhandelingen besproken zouden worden. Gistermiddag stelde Schröder een compromis voor: een gesprek, na de sonderingen, maar voor de onderhandelingen.

De delegaties kwamen gisteren tot de conclusie dat ze het over veel dossiers eens kunnen worden. Een grote coalitie zou onder andere een ingrijpende reorganisatie van de federale structuur ter hand kunnen nemen. De verhoudingen tussen de federale regering en de zestien deelstaten is zeer complex, waardoor besluitvorming moeizaam en traag verloopt. Ook in begrotingsvraagstukken en de toekomstige financiering van het pensioenstelsel tekenden zich compromissen af. In de Duitse media wordt inmiddels gespeculeerd over ministersposten. Zo wordt het steeds waarschijnlijker dat CSU-voorzitter Stoiber de overstap van München naar Berlijn zal maken. In de CSU is inmiddels een openlijke strijd om zijn opvolging ontbrand.