Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

300 gigabyte-cd komt

Het Amerikaanse bedrijfje InPhase Technologies heeft voor het eerst in Europa een prototype van een holografische cd-recorder gedemonstreerd, vorige maand op een beurs in Amsterdam. De recorder is voor het eerst getoond in Las Vegas, in april.

In 2006 komt InPhase op de markt met een commerciële versie, zo meldt het bedrijf, met in eerste instantie een opslagruimte van 300 GB per schijf. De huidige cd-schijf heeft een opslagruimte van 0,7 gigabyte, een dvd 4,4 gigabyte.

Holografie is bekend van de driedimensionale foto's die twintig jaar geleden sensationele tentoonstellingen opleverden. Het bijzondere van holografische opslag is in de eerste plaats dat informatie niet alleen op de buitenkant van een materiaal kan worden geschreven zoals bij een harddisk of cd, maar in het hele volume, waardoor veel meer opslagruimte beschikbaar is. In de tweede plaats kan de laserstraal in verschillende richtingen informatie wegschrijven. Het is bijna niet voor te stellen, maar in iedere richting kan het apparaat het hele materiaal opnieuw gebruiken. Onderzoekers van IBM hebben enige tijd geleden een kristal tweehonderdvoudig gebruikt door er in tweehonderd verschillende richtingen informatie in te branden. Dit principe wordt door het prototype van InPhase toegepast. InPhase gebruikt doorzichtige schijven van 13 cm, iets groter dan een cd, en ruim twee keer zo dik.

Wanneer holografische opslag op de markt komt, betekent dat een nieuwe doorbraak op het gebied van opslagruimte. InPhase voorziet op den duur schijven van 1600 GB en datasnelheden die toenemen tot 120 megabyte per seconde. De schijven zijn beschrijfbaar en verwisselbaar, mogelijk op termijn ook wisbaar. De merknaam wordt Tapestry. In 2007 zou de prijs zover moeten zijn gedaald dat de consumentenmarkt in zicht komt. Op dit moment worden rode en groene lasers gebruikt voor het schrijf- en leeswerk. In een later stadium hoopt InPhase blauwe lasers te kunnen gebruiken, waarmee de opslagcapaciteit verder toe zal nemen.

InPhase is niet de enige die hiermee bezig is. Het Japanse Optware heeft gezegd in 2007 op de markt te komen met een holografische schijf, de hvd (holographic versatile disc). Er dreigt dus weer een standaardenstrijd op elektronicagebied.