Voedseltop in een hongerland

De VN organiseren een conferentie over voedselveiligheid in hongerlijdend Zimbabwe. Chatsessie met VN-vertegenwoordiger Hartwig de Haen.

De Verenigde Naties hebben zich de woede van de Zimbabweaanse oppositie op de hals gehaald door een conferentie over voedselveiligheid in Afrika te organiseren in Zimbabwe. De conferentie ging begin deze week van start in de hoofdstad Harare, tegen de achtergrond van grote voedseltekorten in het land. De bijeenkomst wordt gesponsord door de Voedsel -en Landbouworganisatie van de VN (FAO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Volgens schattingen van de VN hebben zo'n vier miljoen Zimbabweanen de komende maanden dringend voedselhulp nodig. De oppositie wijt die tekorten aan het beleid van president Mugabe, die de afgelopen vijf jaar meer dan 4.000 blanke boeren met geweld van hun land dreef om plaats te maken voor zwarte landlozen.

Directeur-generaal Hartwig de Haen van de FAO is in Harare voor de conferentie. Telefoneren met Zimbabwe is vrijwel onmogelijk. De Haen beantwoordt vragen tijdens een chatsessie via internet.

Waarom heeft u voor Zimbabwe gekozen als gastland?

,,Het was niet de keuze van de betrokken VN-organisaties maar van de Afrikaanse lidstaten. Zij hebben besloten in het gaan op het aanbod van Zimbabwe dat als gastland wilde optreden.''

Als het aan de FAO/WHO had gelegen was voor een ander gastland gekozen?

,,Als VN-organisaties hebben we ervoor gekozen de beslissing van de Afrikaanse landen te respecteren.''

President Mugabe hield de openingstoespraak, terwijl de oppositie hem verantwoordelijk houdt voor de voedseltekorten in het land.

,,Dit is een regionale conferentie waarop de voedselproblemen van het hele continent worden besproken. Wij zijn het eens met Mugabe's opmerkingen dat voedselzekerheid wordt vergroot door grotere voedselveiligheid en het terugdringen van voedselvergiftiging. (..) Deze conferentie houdt zich niet echt bezig met andere aspecten van voedselveiligheid, zoals beschikbaarheid, toegang tot voedsel of stabiliteit van voedselaanbod.''

Bent u het eens met president Mugabe dat sommige hulporganisaties arme landen overspoelen met voedsel dat de rijke lanen niet meer willen?

,,De FAO vindt dat voedselhulp voorzichtig moet worden gegeven aan degenen die het nodig hebben. Daarmee bedoelen we degenen die niet zelf in staat zijn genoeg voedsel te vergaren voor een gezond leven. De bron van die hulp moet zo dicht mogelijk bij huis zijn, zodat de lokale economie wordt geholpen van het ontvangende land of anders die van buurlanden. De reden voor voedselhulp mag nooit zijn dat een donor van zijn surplus probeert af te komen.''

Is er op deze conferentie nog ruimte voor een kritische benadering van het beleid van Afrikaanse regeringen? De voedselcrises in Zimbabwe en Malawi zijn ook het gevolg van onverantwoord beleid van lokale regeringen.

,,Ja, de verantwoordelijkheid van regeringen is zeer zeker het garanderen van voedselveiligheid voor hun bevolking, met name voor de allerarmsten. Dit wordt besproken op deze conferentie. Goed bestuur houdt duidelijke wetgeving in. (..) Het betekent ook dat (..) corruptie moet worden bestreden. Terwijl de conferentie vooral kijkt naar voedselveiligheid, moeten regeringen naar het bredere doel van voedselzekerheid kijken. Hervorming van de wereldhandel is nodig, maar mag niet in de plaats komen van de verantwoordelijkheid van lokale regeringen.''

    • Bram Vermeulen