Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Bouw

Vertraging bouw ADO-stadion dreigt

Het nieuwe Besluit Luchtkwaliteit 2005 stelt de voorzieningenrechter voor een dilemma. Dat bleek gisteren tijdens een zitting bij de Raad van State over het nieuw te bouwen stadion van voetbalclub ADO Den Haag. Een schorsing van de milieuvergunning zou opnieuw uitstel opleveren.

De rechter worstelt met de metingen die zijn gedaan naar de luchtkwaliteit. Tegenstanders vrezen dat het stadion veel verkeer zal aantrekken en daardoor de geluids- en verkeersoverlast en luchtvervuiling zal toenemen.

Uit metingen van TNO blijkt dat de luchtkwaliteit, met de komst van het stadion, op het wegdek verslechtert. Volgens de richtlijnen van het nieuwe Besluit Luchtkwaliteit moet er ten minste vier meter vanaf het middenpunt van het wegvlak worden gemeten en dan is er geen sprake van overlast. De gemeente Den Haag ziet daarom geen probleem.

De voorzieningenrechter twijfelt daar aan, ook omdat er nog geen jurisprudentie is over dit nieuwe Besluit Luchtkwaliteit. Wellicht stelt hij de tegenstanders voor een bodemprocedure te beginnen. Hij zal binnen twee weken uitspraak doen.

De Raad van State vernietigde dit voorjaar een eerder afgegeven milieuvergunning omdat er niet genoeg onderzoek was gedaan naar de milieu-effecten. Als de voorzieningenrechter de milieuvergunning niet schorst, kan direct met de bouw worden begonnen, aangezien de gemeente de benodigde bouwvergunningen al klaar heeft liggen.

De raad vernietigde dit voorjaar een eerder afgegeven milieuvergunning omdat er niet genoeg onderzoek was gedaan naar de milieu-effecten. De vertraging heeft de gemeente al 5 miljoen extra gekost. De kosten waren oorspronkelijk geraamd op 33,5 miljoen euro.