Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Speelfilm

Televisie Overige Films

The Matthew Shepard Story (Roger Spottiswoode, 2002, Canada/VS). Het voor televisie gemaakte The Matthew Shepard Story gaat over de brute moord op de homoseksuele Matthew Shepard in 1998. Het toont in flashbacks zijn leven en laat zien hoe zijn ouders in het reine proberen te komen met zijn dood. Moeten de moordenaars op de elektrische stoel? Stockard Channing won een Emmy Award voor haar rol als Matthews moeder. Regisseur Spottiswoode maakte eerder And the Band Played On (1993), een van de eerste tv-films over (de ontdekking van) het aids-virus. RTL4, 20.30-22.15u.

The Tailor of Panama (John Boorman, 2001, Ierland/VS). Binnenkort komt de John le Carré-verfilming The Constant Gardener in de bioscoop, iets wat John Boormans The Tailor of Panama nooit bereikte. Pierce Brosnan neemt een loopje met z'n James Bond-imago als spion die in Panama informatie moet ontfutselen aan een kledingmaker (Geoffrey Rush) over de toekomst van het strategisch gelegen Panamakanaal. Wordt het aan Panama teruggegeven? Boorman veranderde Le Carré's einde, wat hem op enige kritiek kwam te staan. Talpa, 20.30-22.30u.

.Any Way the Wind Blows (Tom Barman, 2003, België 2). De debuutfilm van de frontman van de Belgische band dEUS is een episodische ensemblefilm over een dag uit het leven van acht Antwerpenaren die allen in aanraking komen met de `windman'. Gesjeesd filmacademiestudent Barman koppelt een visueel talent aan een heerlijk aanstekelijke soundtrack die jazz (Charles Mingus, Charlie Parker) afwisselt met hiphop en drum and bass (Squarepusher). Canvas, 21.00-23.10u.

08/15 - Zweiter Teil (Paul May, 1955, West-Duitsland). Tweede van drie speelfilms, naar de roman van Hans Hellmut Kirst, over opleiding en praktijkervaring van een pientere Duitse doorsneesoldaat uit de Tweede Wereldoorlog. Een van de grootste kassuccessen uit de Duitse jaren vijftig maakt antimilitaristische pretenties nauwelijks waar. ZDF, 1.00-2.45u.