Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Televisie Film van de dag

In de Amerikaanse cinema is de oorlog een gelegenheid voor de man om zijn bestemming te leren. Is hij een held of een lafaard? De oorlog is een gevecht dat de held moet aangaan met andere helden bij de tegenstander. En gelukkig winnen de Amerikanen dan altijd.

The Dirty Dozen van Robert Aldrich uit 1967 is geen uitzondering op die regel. De oorlog is het decor voor een pak heldendaden van twaalf aartsschurken die een uniform aanhebben en zich lachend, schietend en stervend een weg banen. Twaalf ter dood veroordeelde misdadigers worden uit hun cel gehaald en voor de keuze gesteld: of op zelfmoordmissie naar nazi-Duitsland, of directe uitvoering van het vonnis. Uiterst gewelddadig maar toch genietbaar door de aanwezigheid van de beste schurk-helden uit de Amerikaanse film van destijds: Telly (Kojak) Savalas, Charles Bronson, John Cassavetes, Ernest Borgine, en de bevelen blaffende Lee Marvin. Niet nadenken, kijken.

The Dirty Dozen (Robert Aldrich, 1967, VS) BBC1, 0.20-2.50u.