Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Het CDA bestaat vandaag 25 jaar. Naar aanleiding hiervan een reportage over het religieuze aspect in de partij en een enquête onder CDA-leden over hoe zij denken over hun partij. Fractievoorzitter Maxime Verhagen geeft een reactie. Ned.2, 18.25-18.50u.

Netwerk. In de rijksbegroting van het ministerie van verkeer en waterstaat wordt dit jaar voor het eerst gesproken over een nieuwe manier van omgaan met overstromingsgevaar. Staatssecretaris Schultz overweegt op termijn om de veiligheid van dichtbevolkte gebieden te verhogen en van dunbevolkte gebieden te verlagen. Dit plan heeft vergaande consequenties voor mensen die in deze dunbevolkte gebieden wonen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Discussie tussen FNV-voorzitter Agnes Jongerius en Mei Li Vos van de nieuwe vakbond Alternatief Voor Vakbond (AVV) over de noodzaak voor de komst van een vakbond voor jongeren. Verder aandacht het kweken van nederwiet in het open veld en de financiële beschouwingen in de Tweede Kamer. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Een dollar per dag: De tunnel en andere leugens. Vijfde deel in een 6-delige serie over de armoede in de wereld. Vanavond gaat het over Bosnië waar de bestrijding van corruptie hoog op de internationale agenda staat. Ned.3, 21.00-22.00u.

Space race: Race to the moon. Slot van een serie over de ruimtewedloop tussen Amerika en de Sovjet-Unie. Kennedy wilde de eerste man op de maan laten landen voor het einde van de jaren '60. Werner von Braun heeft eindelijk geld bij elkaar om de krachtigste raket ooit te bouwen maar hij heeft een rivaal in de Sovjet-Unie, Sergei Korolov. BBC2, 22.00-23.00u.

Mayday mayday: Onderzoek naar vliegtuigrampen. Aflevering uit een serie waarin vliegtuigrampen worden belicht. In elke aflevering proberen onderzoekers aan de hand van bandopnamen en interviews met getuigen en nabestaanden een helder beeld te krijgen van de verschillende oorzaken van een probleemvlucht. RTL7, 22.00-23.00u.

Megacities: São Paulo. Reportage over de grootste stortplaats van de Braziliaanse stad São Paulo, de Bandeirantes. Op deze stortplaats wordt de meest geavanceerde technologie in afvalverwerking gebruikt. National Geographic, 22.00-23.00u.

Profiel: Van Agt. Portret van de eerste CDA-lijsttrekker én oud-premier Dries van Agt. Op 11 oktober viert het CDA z'n vijfentwintigjarig jubileum. Van Agt gaat o.a. in op zijn premierschap en zijn opvolger Balkenende. De oud-premier toont weinig binding met Balkenende. ,,Ik betaal mijn contributie. Dat is het wel.'' Aan de orde komen ook de zaak-Menten, de affaire rond de Drie van Breda en de poging tot sluiting van abortuskliniek Bloemenhove en PvdA-politicus Joop den Uyl. Ned.1, 22.50-23.30u.

Bewogen leven: Honour killing. Over een door eerwraak verscheurde Turkse familie, destijds woonachtig in Denemarken. België 2 (Canvas), 23.10-24.00u.

Heimkehr aus dem Osten - Adenauers Kampf um die Gefangenen. Tijdens de reis naar Moskou van bondskanselier Adenauer in september 1955 kreeg deze de toezegging dat de laatste 9500 Duitse krijgsgevangenen naar huis konden keren. De besprekingen verliepen uiterst moeizaam. ARD, 23.45-0.30u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprek met Ton Slierendrecht, de vroegere levenspartner van zanger Johnny Jordaan die vertelt over de dvd van Jordaan en de band die hij onderhield met zijn schoonfamilie. Verder treedt de Belgische rockartiest Raymond van het Groenewoud op. Talpa, 22.30-23.45u.

KUNST

Close-up: Michelangelo superstar. Michelangelo Buonarroti (1475-1564) is één van de meest succesvolle kunstenaars uit de historie. De maker van de David, de Pietà en de fresco's in de Sixtijnse Kapel in Rome was talentvol maar ook onredelijk en onhandelbaar. Wat gebeurde er werkelijk in het leven van Michelangelo? Ned.1, 23.30-0.30u.

Cinema.nl en R.A.M presenteren Nederlands Film Festival 2005. Debat over de vraag waar is de geëngageerde Nederlandse film is gebleden. Met onder anderen de regisseurs Marleen Gorris over De stilte rond Christine M., regisseur Mijke de Jong (In krakende welstand, Blue Bird), Hans Hylkema (De mannetjesmaker, Oeroeg) en Dana Nechustan (Offers, Nachtrit). Ned.3, 0.00-0.30u.

AMUSEMENT

Grazend Nederland. Eerste aflevering van een serie over de eetgewoontes van Nederland. Eet Nederland nog steeds een traditioneel bord vol aardappels, groente en vlees of is de smaak de laatste jaren veranderd? In iedere aflevering wordt één onderwerp aangesneden waar dieper op wordt ingegaan. Ned.3, 19.50-20.15u.

Werken bij de topkok. Slot van een 5-delige Franse docusoap over werken achter de schermen van het culinair imperium van de kok Alain Ducasse. Ducasse is van mening dat je als restaurant absolute topkwaliteit kunt leveren zonder dat je voortdurend in de keuken staat en jezelf over de kop werkt. Het geheim ligt in het vertrouwen dat hij schenkt aan zijn medewerkers. Ned.3, 20.30-21.00u.

T Rex: A dinosaur in Hollywood. Humoristische reportage over de manier waarom Tyrannosaurus rex Hollywood heeft veroverd. BBC1, 21.00-22.00u.