Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Seriemoordenaar in groezelig Ecuador

Crónicas, de tweede film van Sebastián Cordero, begint met een mooi shot van een man die uit het water opduikt, zijn handen grondig met zeep wast en z'n lege flesje sterke drank in het dashboardkastje van zijn pick-uptruck opbergt. Via de autoradio vernemen we dat er weer wat jonge kinderen gruwelijk zijn vermoord. De zoveelste. Een begin dat alles gewoon weggeeft. Wie de seriemoordenaar is, doet er in deze film uit Ecuador niet toe.

Dat is al een verfrissende benadering. De volgende scènes zijn ook ontzettend sterk. De man rijdt het dorp binnen waar hij woont en rijdt per ongeluk een jongetje dood. Als hij lijkt weg te lopen van de plaats des onheils, wordt hij bijna gelyncht. Hij wordt flink mishandeld en krijgt benzine over zich heen gegoten. Hij ontsnapt maar net aan de dood en wordt voor zijn eigen veiligheid in de gevangenis opgesloten. Deze geweldsuitbarsting wordt gefilmd door een team van het televisieprogramma `One Hour with the Truth' dat toevallig aanwezig is om een item te maken over het `monster van Babahoyo'. De reporter regisseert zijn cameraman, de producent belt meteen haar baas om het uitzendschema om te gooien en alledrie grijpen ze niet in. Kijkcijfers zijn belangrijker.

Cordero wilde graag eens een andersoortige bijdrage aan het subgenre van de serial-killerfilm leveren, met aandacht voor de mens achter de moordenaar. Maar de wederzijdse aantrekking en afstoting tussen massamoordenaar en ijdele journalist die hem ondervraagt, is gemodelleerd naar Hannibal Lecter en Clarice Starling uit The Silence of the Lambs (1991). De constatering dat het monster van Babahoyo een brave bijbelverkopende huisvader is, is ook al niet erg opzienbarend. Dat drank hem in een monster verandert, is een wat zwakke verklaring voor z'n gruwelijke daden. Crónicas overtuigt nog het meest in z'n setting: een modderig dorpje ergens in Ecuador. De gevangenis is smerig, de huizen armoedig. De ellende van de door de moorden toch al radeloze dorpsbewoners is tastbaar.

Crónicas. Regie: Sebastián Cordero. Met: John Leguizamo, Leonor Watling, Damián Alcázar, José María Yazpik. In: 5 bioscopen.