Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Samenwerking tussen softwarebedrijven Google en Sun

De Amerikaanse internetgiganten Google en Sun Microsystems gaan hun kennis op het gebied van softwaretechnologie bundelen. Dat hebben de directeuren van beide bedrijven, Eric Schmidt van Google en Scott McNealy van Sun, gisteren bekend gemaakt.

Google, zeven jaar geleden begonnen als zoekmachine, werkt aan de ontwikkeling van nieuwe diensten die vaak maar zijdelings met internet te maken hebben. Sun Microsystems is onder meer uitvinder van Java, een techniek die het mogelijk maakt om dezelfde software op elke computer te draaien - ongeacht het besturingssysteem.

De samenwerking begint met de integratie van de Google Toolbar in de nieuwe Java-versie. Ook zal Google de gratis Office-suite van Sun (OpenOffice.org) gaan promoten. Hetzelfde geldt voor OpenSolaris, een gratis besturingssysteem van Sun. Daarnaast willen Sun en Google samen nieuwe producten ontwikkelen.

De overeenkomst moet verscheidene jaren duren. Bovenal moet het Google en Sun sterker maken ten opzichte van hun beider concurrent, Microsoft.