Rechter eist in uitzettingszaak openheid van BZ

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft volgens rechter R. van Rossum voor de tweede keer ,,verzuimd'' om volledig antwoord te geven op vragen die de rechtbank heeft in de zaak-Antonio Bembe. De Angolees, die door de Nederlandse regering dreigt te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, is daarom gisteren voorlopig vrijgelaten.

Bembe, secretaris-generaal van het Front voor de Bevrijding van de Enclave Cabinda, kwam op uitnodiging van Nederland naar Den Haag voor vredesonderhandelingen. Hij werd echter gearresteerd en dreigt nu te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Bembe is in de VS aangeklaagd voor de ontvoering en gijzeling van een Amerikaan in 1990 in Cabinda. Bembes beweging strijdt voor zelfbeschikking van Cabinda, dat nu onder bestuur van Angola valt.

De rechtbank wil nadere opheldering van Buitenlandse Zaken (BZ) over de rol van het departement in de zaak van Bembe. Omdat de antwoorden van het departement onvolledig zijn, is er een extra zitting op 15 november gepland. ,,De rechtbank verwacht deze keer een volledige openheid van zaken'', zei Van Rossum. ,,Het is zorgelijk dat we die opmerking moeten plaatsen, maar gezien de beantwoording van vorige keer zien we ons genoodzaakt dat te doen.''

De antwoorden van Buitenlandse Zaken wijken, volgens de rechters, af van een getuige die gisteren werd gehoord. Daarbij gaat het om de status en het aantal gesprekken dat tussen Bembe en Buitenlandse Zaken is gevoerd.

Naast kritiek op het ministerie van Buitenlandse Zaken laakte de rechtbank ook de werkwijze van justitie en politie. Het proces-verbaal over de aanhouding van Bembe ,,klopt niet'', constateerde Van Rossum. Volgens het openbaar ministerie is de verdachte aangehouden op de openbare weg.

De rechtbank bestrijdt dit, omdat gebleken zou zijn dat Bembe zich op het terrein van het Haagse Vredespaleis bevond. De rechtbank liet Bembe gisteren voorlopig vrij. Hij moet zich wel dagelijks bij de politie melden.

Bembe: pagina 3