Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Prangende pubervragen over ramadan

Een maand lang geen gel in je haar, niet msn'en of na school naar de snackbar. Grote offers tijdens de ramadan, maar ,,je bouwt credit op bij God''.

Met een hoofd vol zachte kroeskrullen springt Badredin Bouziane (16) de stoep op voor het Rotterdamsch Lyceum. De komende maand heeft hij geen gel in zijn haar. ,,Anders krijg ik te veel aandacht van meisjes'', verklaart Badredin. Gejoel en gelach klinkt op het stoepje.

De meeste klasgenoten van de havo-scholier doen mee met de ramadan, de heilige maand waarin door moslims wordt gevast. Niet eten en niet drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Maar er zijn meer regels, die niet altijd even duidelijk zijn. Sommige pubers zien af van het gebruik van make-up of haargel. En mag je nu wel of niet contactlenzen in? Hoe zit het met gezichtscrème? In verschillende landen gelden verschillende regels, verschillende korangeleerden huldigen verschillende opvattingen.

Op de website www.marokko.nl is het druk, op de eerste avond van de ramadan. Het onderwerp `ramadan do's en don'ts' is bijna 9.000 keer bekeken. Deelneemster SsiSta heeft het topic geopend en citeert schriftgeleerden die advies geven over bijvoorbeeld het gebruik van oogdruppels (mag, zolang het niet in de keel komt) of tandpasta (alleen als de zon onder is). ,,Je hebt veel vragen van me beantwoord'', reageert een bezoeker.

Ook onder de Rotterdamse scholieren heerst veel onzekerheid. Volgens sommigen is flirten, en alles wat daartoe aanleiding geeft, taboe tijdens ramadan. ,,Ik ben een goede moslim: als ik een vrouw zie tijdens de ramadan, kijk ik weg'', zegt Badredin. ,,Ha, maar je mag ook niet liegen'', lacht Khalid Rabati (16). Want liegen is verboden tijdens de vastenmaand, net als roddelen.

Hannan Bouzariouh (18) legt uit waarom: ,,Dan is het alsof je het rauwe vlees eet van de persoon over wie je praat.'' Je hoort je netjes te gedragen in deze maand, waarin je ,,respect voor God'' toont en ,,credit'' opbouwt.

Daar hoort ook bij dat je niet mag flirten, of je vriendje lief aanraken. Ook een telefoongesprek tussen geliefden is verboden. Msn mag wel, zolang je het gebruikt om bijvoorbeeld iets te vragen aan een klasgenoot. Maar je mag volgens Hannan geen spannende gesprekjes voeren met vreemden. Seks is uit den boze, maar een natte droom zal het vasten niet ongeldig maken: dat gebeurt niet met opzet.

De meeste meisjes hebben de komende maand geen make-up en parfum op. Dat je geen contactlenzen in mag, is volgens Hannan een fabeltje. Zolang je geen water binnen krijgt, is het goed. Emina Kajmovic (17) heeft wel mascara op, maar gebruikt geen gezichtscrème of lippenbalsem. Dat `voedt' immers je huid, en elke soort voeding is volgens haar niet toegestaan. Maar doordat ze overdag geen water drinkt, worden haar lippen soms schraal. ,,Dan doe ik een beetje lippenbalsem op. Het gaat toch om de hoofdzaak, dat je voelt hoe andere mensen in de wereld zonder eten of drinken leven.''

,,Ik zou het niet kunnen, de hele dag niks eten'', zegt Melissa Almeida (13). Ze merkt het wel dat klasgenoten meedoen aan het vasten. ,,Normaal zijn ze hyperactief, maar tijdens de ramadan is het een stuk rustiger in de klas.''

Vandaag overheerst jolige bravoure op de stoep van de scholengemeenschap. De jongens uit 4-havo doen een maand afstand van de puberale zekerheden als deodorant en haargel, maar ze krijgen er saamhorigheid voor terug: ,,We horen bij de kliek'', roept een nog altijd uitgelaten Badredin. Gebroederlijk slaan de jongens de armen om elkaar heen.

,,Kom over een week maar terug'', zegt leraar Frits Burger, ,,dan zitten ze allemaal chagrijnig in de klas.'' Volgens conciërge Bob van Dongen neemt het aantal ziekmeldingen sterk toe tijdens de ramadan. Wiskundeleraar Aad Reijngoud signaleert concentratieproblemen onder de vastende leerlingen. ,,Vooral 's middags is de aandacht weg. Volgens mij lijden de schoolprestaties wel degelijk onder het gebrek aan eten en slaap.'' Vwo-scholiere Hannan denkt juist van niet: ,,Ik zit niet meer uit verveling te vreten bij mijn huiswerk, dus kan ik me beter richten op de stof.'' Emina voegt toe: ,,Als ik om half zes opsta om te ontbijten, besteed ik daarna nog aandacht aan mijn huiswerk. Normaal doe ik dat niet.''

Afspraakjes met vrienden maken de komende dertig dagen plaats voor zoveel mogelijk bezoeken aan de moskee en gezellige avonden met familie. ,,Een maand geen patat eten'', zucht Hannan. Vaak zitten de leerlingen na school nog even bij de snackbar in de buurt. Nu gaat niemand. Ook de niet-islamitische scholieren vinden het snacken minder gezellig als hun de vastende klasgenootjes er niet bij zijn. ,,Wel goed voor mijn portemonnee, een beetje bezuinigen'', grijnst Khalid. Wie aan het kortste eind trekt, is de kantinemevrouw: de omzet is beduidend lager omdat zo veel leerlingen overdag niet eten. Afvallen is er jammer genoeg niet bij, want 's avonds wordt extra lekker, én extra veel gegeten. De meeste leerlingen komen juist aan in de vastenperiode. ,,Het is net als kerstmis, heel gezellig'', zegt Emina.

De islamitische leerlingen hebben zin in de vastenmaand. ,,Ik ben geweldig rein, ik ben een goede moslim'', roept Badredin. De jongens lachen en gillen door elkaar heen. ,,De ramadan is helemaal niet moeilijk.''