Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Pas op: drijfzand

Aan de rand van de zandbak, tussen de oude huizen en de nog oudere bomen, staat een meisje met een schep. En een jongetje met een emmer.

De habitués op de speelplaats kijken onderzoekend op. Wat moeten ze doen? Meteen dreinen? Negeren? Vriendjes maken?

Zaterdag maakte Alternatief voor Vakbond, een nieuwe bond voor jongeren en zelfstandigen, zijn opwachting. Het alternatief wil in Den Haag met de grote jongens meespelen in de Sociaal Economische Raad (SER) en meepraten over lonen en de rest van de polderagenda.

Daar komt niets van in, zei een de ouders die de speelplaats in de gaten houdt. Geen jonkies, de SER is geen schaduwparlement, zegt minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken. Ook vrouwengroepen kwamen er in het verleden niet in.

Maar wat zeggen de sociaal-economische bloggers over hun nieuwe concurrent en onderhandelingspartner? Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft geen weblog. Blogger Gerrit Zalm van Financiën zegt niets. Ook Edith Snoey van ambtenarenvakbond AbvaKabo FNV laat het op haar weblog onbesproken, al heeft het VUT-akkoord voor ambtenaren en leraren indirect als katalysator voor de oprichting gewerkt.

Maar de zware kanonnen hebben direct gereageerd. Voorzitter Agnes Jongerius van de FNV kiest een `moeder is niet boos, moeder is verdrietig' toon. Vader René Paas van het CNV kiest op besliste toon voor een discussie.

Jongerius, die afgelopen zaterdag met FNV-collega's en voorganger Lodewijk de Waal ter plekke het eerste jubileum vierde van de mars op het Museumplein, legt uit dat haar bond juist zo zijn best doet. Met een eigen jongeren-netwerk en meer jongerenbelangen.

Paas van het CNV heeft het makkelijker. Het CNV heeft al een jongerenbond. Hij kiest de confrontatie. Allemaal 50-plussers in de achterkamers van het polderoverleg, zoals het alternatief zegt? Van de acht bestuurders bij FNV en CNV samen is er maar een boven de 50. Hij is zelf 39, Jongerius 45.

Hij doet verder een niet zo overtuigende poging uit te leggen dat vervroegd uittreden, al loopt het op zijn laatste benen, nog steeds werkt tegen jeugwerkeloosheid. En hij zet de dure afschaffing van de VUT tegenover leuke dingen voor jonge mensen: zoals CAO met kinderopvang.

Over één ding zijn vader en moeder het roerend eens. Jullie komen toch wel praten, zegt Jongerius. Ik wil jullie best helpen, zegt Paas. ,,Leden winnen en vasthouden. Gezag opbouwen. Actie voeren.'' Bonden zijn hard werken.

En pas op voor zand in je mond.