Oproep Verdonk voor columniste

Minister Verdonk (Integratie, VVD) heeft de Marokkaanse gemeenschap opgeroepen afstand te nemen van de felle reacties op de column van Hasna El Maroudi over Berbers en Arabieren.

De Marokkaanse studente Hasna El Maroudi maakte afgelopen weekend bekend dat ze stopt als columniste van Spunk.nl en NRC Handelsblad omdat ze diverse malen is bedreigd. Een column in juni over haat en onbegrip tussen Berbers en Arabieren riep felle reacties op. Volgens El Maroudi werd ze op straat gevolgd en uitgescholden.

Verdonk zei in het tv-programma 2Vandaag dat ze de bedreigingen aan het adres van El Maroudi ,,ten zeerste'' veroordeelde en dat ze wilde blijven debatteren met Marokkaanse organisaties.

,,Dit kan niet'', zegt ook Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD). De politica, die zelf streng wordt beveiligd, zei gekscherend nog een logeerkamer over te hebben: ,,Ik wil iedereen die zich bezighoudt met vrijheid van meningsuiting oproepen om Hasna te steunen, ze moet doorgaan met haar column.'' Hirsi Ali vindt dat NRC Handelsblad en de gemeente Rotterdam moeten zorg dragen voor de beveiliging.

Uitgever Frank Bierens van Spunk.nl zegt ook graag te willen dat ze doorgaat, ,,maar ze is nog jong en wil zich ook bezighouden met andere dingen.''

Wel zegt Bierens dat El Maroudi gewoon doorgaat met schrijven, maar niet meer in columns gevoelige onderwerpen als culturele spanningen tussen Berbers en Arabieren zal aansnijden. Bierens is met El Maroudi in gesprek over een boek, dat los staat van haar gepubliceerde columns. De inhoud daarvan zal meer ,,biografisch'' dan politiek getint zijn.

Hasna El Maroudi is niet bereikbaar voor commentaar: ze is met klasgenoten van de kunstacademie in Parijs.

www.nrc.nl: columns