Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Ongeloofwaardige film over broedertwist

Er zijn van die films die zo'n vaart hebben of zo boordevol vrolijk of romantisch gevoel zitten, dat je de onwaarschijnlijkheden in het scenario gewoon voor lief neemt. Johan is niet zo'n film.

Johan, van Nicole van Kilsdonk, is ongeloofwaardig en onwaarachtig en dat blijft storen, ook op de vrolijke, lichtzinnige momenten die wel in de film zitten. Onwaarschijnlijk is het al dat het mollige mannetje Johnny de Mol topvoetbal speelt (maar dat is Rafaël van de Vaart tenslotte ook gelukt dus dat is nog te vergeven). In het scenario zitten wel belangrijker onwaarschijnlijkheden. Deze: de rustige Johan (Michiel Huisman) is hartstochtelijk verliefd op zijn buurmeisje (Evy, Caro Lenssen). Evy gaat met hem, dan ziet ze hem ineens niet meer staan omdat ze op zijn popi broer (Johnny, Johnny de Mol) verliefd wordt. Johan trekt met zijn gitaar naar de grote stad en na een paar maanden of jaren staat Evy ineens bij hem op de stoep. Of hij wil komen zingen op de bruiloft van haar en Johnny. Totaal ongeloofwaardig – zelfs binnen de premisse van de film.

Onwaarachtig is de film vooral tegen het eind, als scenarist Mieke de Jong en regisseur Van Kilsdonk zich lijken te realiseren dat ze op een al te heftige confrontatie tussen de twee broers aansturen voor het soort film dat hun voor ogen staat. Dus moet ineens ook de doortrapte schurk Johnny (die daarvoor zonder scrupules zijn broer, zijn vrouw en zijn vader in de steek heeft gelaten) een gevoelslaag krijgen. Dat wordt opgelost met één monoloogje op het eind. ,,Dacht jij dat het leuk was? Altijd maar voetbalwedstrijdjes, altijd maar winnen. Negen broers om van te winnen.'' En dan gaat hij samen met Johan in de berm staan plassen en moeten wij met de hand over ons hart strijken.

Nogmaals, er zitten ook goede, lichte momenten in de film, maar als werkstuk van Van Kilsdonk, die zichzelf vroeg in haar carrière als regisseur bewees met de subtiele en onvoorspelbare tv-film Ochtendzwemmers (2001), is Johan geheel onherkenbaar.

Johan. Regie: Nicole van Kilsdonk. Met: Michiel Huismans, Johnny de Mol, Caro Lenssen, Huub Stapel, Ali ben Horsting. In: 46 bioscopen.