Noord-Koreaan moet van graan afblijven

,,Ze bedriegen de mensen.'' Kim Mi Soon wil het uitleggen, maar wel anoniem. De naam van de 39-jarige man uit het Noord-Koreaanse Buryeong is dan ook een pseudoniem. ,,In het voorjaar, toen de overheid onvoldoende voedsel had, kregen we toestemming om zelf graan te planten'' zegt hij tegen de website Daily NK. ,,Maar nu verbieden ze ons te oogsten en wordt alles ingepikt via de coöperatieve boerderijen. In Huiryeong werd een gezin verbannen omdat ze een beetje van hun eigen graan plukten. In Buryeong is iemand naar een werkkamp gestuurd omdat hij een paar van zijn eigen aren bij de grond had afgeknipt.''

Noord-Korea kampt al jaren met voedseltekorten. Om die reden kreeg de bevolking in maart toestemming om op eigen grond landbouwproducten te verbouwen. Sterker nog, gepensioneerden en degenen die leven van een uitkering werden gemaand dat te doen. De belofte was, dat ze de producten voor eigen gebruik zouden mogen oogsten.

Vorige maand werd echter op dat besluit teruggekomen. Vrijwel tegelijk met de mededeling aan het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties dat Noord-Korea vanaf volgend jaar niet langer gebruik wenst te maken van voedselhulp – omdat die door Amerika zou worden gebruikt als politiek wapen – ging in de steden het voedsel op de bon. Ook werd een verbod uitgevaardigd op het oogsten van graan. Mensen kunnen zelfs niet langer bij hun grond komen.

Door het weigeren van de voedselhulp – in de praktijk vooral scheepsladingen uit Zuid-Korea en China – kunnen hulporganisaties niet langer de voedseldistributie controleren. Daardoor versterkt de regering haar monopoliepositie op dit gebied. Intussen zijn er berichten dat de honger in Noord-Korea toeneemt. Volgens het WFP is jaarlijks 5,5 miljoen ton voedsel nodig en zal de productie dit jaar slechts ongeveer twee miljoen ton bedragen.

Een Chinese zakenman zei deze week, na terugkeer uit Noord-Korea, dat de regering voedsel voor verschillende prijzen verkoopt. Wie werkt hoeft niet zo veel te betalen als wie niet werkt (in het verleden kregen degenen die zwaar werk deden meer). ,,Voor graan varieert de prijs van 40 tot 190 won per kilo'', aldus de zakenman tegen de Koreaanse internetkrant Donga.

Zo zou worden geprobeerd om mensen die bedrijven hebben verlaten om een eigen handeltje te beginnen terug te laten keren naar hun vroegere werk.