New Orleans staakt zoektocht doden

De autoriteiten in de Amerikaanse stad New Orleans zijn gisteren opgehouden met het zoeken naar slachtoffers van de orkaan Katrina, die eind augustus de stad trof. De afgelopen dagen werden bijna geen doden meer gevonden. Burgemeester Ray Nagin maakte bekend dat hij is genoodzaakt 3.000 ambtenaren te ontslaan om kosten te besparen.

In totaal zijn er in de staat Louisiana 972 doden geteld, aanzienlijk minder dan de tienduizenden waarvoor aanvankelijk werd gevreesd. In Mississipi staat het dodental op 221. De totale schade veroorzaakt door Katrina wordt geraamd op 34 miljard dollar. De schade van de orkaan Rita zal apart worden berekend.

Met het ontslag van 3.000 werknemers bezuinigt de gemeente New Orleans 40 procent van het lokale bestuursapparaat weg. Nagin waarschuwde dat verdere ontslagen wellicht onvermijdelijk zijn. ,,Ik zou willen dat ik dit niet hoefde doen. Ik zou willen dat ik het geld, de middelen had om deze mensen te behouden. Het probleem is dat we geen inkomsten hebben'', zo zei hij. Overleg met banken en andere financiële instellingen had geen resultaat. De bezuinigingsronde moet de stad tussen de 5 en 8 miljoen dollar per maand opleveren.

Oud-president Bill Clinton was gisteren opnieuw op bezoek in het rampgebied. In een opvangcentrum in Baton Rouge sprak hij met vluchtelingen uit New Orleans. Clinton ging rond, schudde handen, knuffelde en sprak met de aanwezigen. ,,Ik wil naar jullie luisteren en leren hoe we het geld dat we hebben het beste kunnen besteden.'' Clinton heeft met oud-president George Bush 100 miljoen dollar opgehaald voor het Bush-Clinton Katrina Fund. Hij riep de federale overheid op om experts op het gebied van hulpverlening bij rampen vanuit Washington naar New Orleans te sturen.

De oostkust van Mexico is gisteren geraakt door de orkaan Stan. Het zwaarst getroffen werd de havenstad Vera Cruz, waar sommige wijken zijn ondergelopen. Als gevolg van overstromingen die volgden op de zware regenval waarmee de orkaan gepaard ging, zijn in Mexico en Midden-Amerika zeker 59 doden gevallen.

www.nrc.nldossier orkanen in de VS