NAVO wil 6.000 soldaten extra voor ISAF

De NAVO wil volgend jaar haar troepenmacht ISAF in Afghanistan met zo'n 6.000 soldaten uitbreiden naar 15.000 man. Het gaat om een uitbreiding van de vredesmissie naar het zuidelijke, meer gewelddadige deel van het land.

,,Het is nog niet helemaal rond. Maar de voorbereidingen zijn in een vergevorderde fase'', zei een NAVO-diplomaat vanochtend in Brussel. De meeste extra troepen komen uit Groot-Brittannië, Canada en Nederland, dat nog een formeel besluit moet nemen. De vaste Nederlandse sterkte in Afghanistan kan daarmee volgens een NAVO-diplomaat op zo'n 1.300 man komen. De uitbreiding leidt tot de opzet van een regionaal hoofdkwartier in het zuiden, waaronder diverse civiel-militaire provinciale wederopbouwteams zullen ressorteren.

NAVO-chef De Hoop Scheffer, die met de NAVO-ambassadeurs op bezoek is in Afghanistan, zei gisteren dat voor de uitbreiding ,,meer robuuste'' geweldsinstructies nodig zijn voor het verzekeren van de veiligheid. In het zuiden opereren nog rebellen van de Talibaan. Hij verwachtte hierover binnenkort overeenstemming onder de bondgenoten.

Frankrijk keerde zich gisteren opnieuw tegen een fusie van de NAVO-missie en de door de Verenigde Staten geleide jacht [met 20.000 man] op Talibaan- en Al-Qaeda-aanhangers. De Afghaanse president Karzai zei in Parijs wel zo'n enkelvoudige macht te verkiezen, net als de VS. De NAVO zoekt naar een samenwerkingsvorm van beide missies. Behalve Frankrijk willen ook Duitsland en Spanje niet dat de NAVO betrokken raakt bij operaties tegen het verzet in het zuiden. Ook Nederland is tegen een fusie van beide missies.

In de West-Pakistaanse provincie Beluchistan is gisteren volgens de Pakistaanse regering de woordvoerder van de Talibaan, Abdul Latif Hakimi, gearresteerd. Via telefonisch contact met journalisten eiste Hakimi geregeld aanslagen namens de Talibaan op. Soms waren die werkelijk gebeurd, maar vaak waren de claims absurd. Hakimi beweerde dan bijvoorbeeld dat de Talibaan grote aantallen Amerikaanse militairen had gedood, terwijl dat niet zo was. Het is nog onduidelijk of Hakimi in Pakistan zal blijven, of dat hij – zoals met andere daar gearresteerde Talibaankopstukken is gebeurd – uitgeleverd zal worden aan de VS of aan Afghanistan. Momenteel wordt hij door Pakistan ondervraagd.