Kuijer winnaar Gouden Griffel

Guus Kuijer heeft de Gouden Griffel 2005 gewonnen met Het boek van alle dingen. Het is de vierde keer dat Kuijer de jaarlijkse prijs voor het mooiste Nederlandstalige kinderboek heeft gekregen. Daarmee is hij nu de meest gelauwerde kinderboekenschrijver van Nederland.

De Gouden Griffel werd gisteren uitgereikt op het `Magische Kinderboekenbal' in Amsterdam, waarmee de 51ste Kinderboekenweek werd geopend. Bij het in ontvangst nemen van de Griffel, waaraan een geldbedrag van 1361,34 euro is verbonden, zei Kuijer alleen: ,,Ik ga niks zeggen. Ik ben natuurlijk heel blij. Sorry Daan.'' Daan Remmerts de Vries is de schrijver van De Noordenwindheks, een veelgeprezen boek dat favoriet was voor goud.

Remmerts de Vries kreeg gisteren een Zilveren Griffel, net als Joke van Leeuwen (Waarom een buitenboordmotor eenzaam is), Hilde Vandermeeren (De twaalfde man), Kaat Vrancken (Cheffie is de baas) en Wolf Erlbruch (Waarom jij er bent). Behalve het laatste – oorspronkelijk Duitstalige – boek waren de Zilveren Griffel-winnaars afgelopen zomer al genomineerd voor de Gouden Griffel.

De uiteindelijke winnaar van de hoofdprijs is een hoogstpersoonlijk en autobiografisch getint boek van Kuijer. De negenjarige Thomas bevrijdt zich met zijn moeder en zus van de tirannie door zijn godsdienstwaanzinnige vader, geholpen door een buurvrouw, de muziek van Beethoven en de gedichten van Annie M.G. Schmidt. Het boek dat in de jaren vijftig speelt is ,,een monument voor een tijd. Een tijd die de bijbel en het geloof angstaanjagend dichtbij brengen'', schrijft de jury. ,,Het thema van de godsdienstige onderdrukking is helaas bijzonder eigentijds en actueel.''

Kuijer won eerder Gouden Griffels voor Met de poppen gooien (1976), Krassen in het tafelblad (1979) en Voor altijd samen, amen (2000). Met vier Gouden Griffels heeft Kuijer er nu één meer dan Paul Biegel en Els Pelgrom. Voor Het boek van alle dingen kreeg Kuijer eerder dit jaar al de Gouden Uil, de Vlaamse literatuurprijs. Benny Lindelauf kreeg voor Negen Open Armen, ook uitgeverij Querido, de Gouden Zoen voor het beste jeugdboek.