Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

KPN maatje te groot

Zou het Spaanse telecomconcern Telefónica een bod kunnen uitbrengen op zijn Nederlandse branchegenoot KPN? Beleggers in KPN achten dat zeer wel mogelijk. De aandelenkoers van KPN steeg met 7 procent na geruchten dat Telefónica een toenaderingspoging zou hebben gedaan.

Op het eerste gezicht is Telefónica een voor de hand liggende gegadigde. Het concern heeft immers al eerder getracht met KPN te fuseren, maar stuitte op een veto van de Spaanse autoriteiten. De tegenstand zou nu wel eens minder groot kunnen zijn, omdat de Nederlandse staat het grootste deel van zijn belang in KPN heeft verkocht en niet langer een belangrijke aandeelhouder zou zijn in een eventuele fusiecombinatie.

Bovendien heeft Telefónica, dat in 2008 graag het `beste en grootste' geïntegreerde telecomconcern ter wereld wil zijn, zich hongerig getoond. Maar omdat beleggers de jongste overname (Cesky Telecom in Tsjechië) al op een lauwe ontvangst onthaalden, zullen ze meer bedenkingen hebben over een bod op KPN.

Als we uitgaan van een premie van 30 procent, kan Telefónica de Nederlandse telecomaanbieder kopen voor 30 miljard euro. Zonder synergievoordelen zou Telefónica een mager rendement van slechts 5 procent op zijn investering boeken. Bovendien zou Telefónica extra aandelen moeten uitgeven om zich de overname van KPN te kunnen veroorloven zonder zijn schuldenplafond te doorbreken. Dat zou de aandeelhouders woedend kunnen maken. Als Telefónica zijn nettoschuld onder het niveau van 1,85 maal de verwachte winst voor 2006 wil houden, moet het concern zó veel nieuwe aandelen op de markt brengen dat de winst per aandeel met 3 procent zal zakken, aldus zakenbank Goldman Sachs.

De markten lijken een overname uit te sluiten. De koersen van de obligaties en de aandelen van Telefónica zijn nauwelijks in beweging gekomen. Waarom stijgt de koers van KPN dan wel? Beleggers lijken te geloven dat zich wel een andere bieder zal melden. De kopers krijgen weer trek in overnames. Zelfs voormalige staatsmonopolisten zijn niet meer veilig, getuige het bod van 12,5 miljard euro van een investeringsmaatschappij op het Deense TDC. Als de bieders bereid zijn nog een stapje verder te gaan, kan KPN, dat tegen een korting ten opzichte van zijn branchegenoten wordt verhandeld, in het vizier komen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.