Kabinet vindt geld voor nieuwe wensen Kamer

Het kabinet heeft geld gevonden om extra investeringen te doen in onder andere infrastructuur. In het Fonds Economische Structuurversterking (FES), dat gevoed wordt met aardgasbaten, bevindt zich een bedrag van circa 270 miljoen euro dat vrij beschikbaar is voor uitgaven, zo melden Kamerleden en bronnen rond het kabinet.

Hiermee kan het kabinet tegemoetkomen aan wensen die de coalitiefracties en oppositiepartijen vandaag naar voren hebben gebracht bij de Algemene financiële beschouwingen over de miljoenennota voor 2006. Kamerlid Crone (PvdA) vroeg minister Zalm (Financiën, VVD) vanochtend om extra FES-geld te besteden aan het openbaar vervoer, meer woningbouw en betere tussenschoolse opvang. Zijn collega De Nerée (CDA) vroeg extra geld voor onderzoek naar nanotechnologie en andere kennisinvesteringen. Blok (VVD) wil FES-geld besteden aan de aanleg van wegen in de regio en aan de versterking van waterwerken. Vendrik (GroenLinks) vroeg om een versnelde aanleg van de Randstad-rail. Minister Zalm zal morgen naar verwachting antwoorden dat onder meer hiervoor bedragen uit het FES beschikbaar zijn.