Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Johnny de Mol

Ja, de zoon van. Maar Johnny de Mol jr. is al bijna zo beroemd, dat hij in `Johan' van Nicole van Kilsdonk een voetballer mag spelen die gewoon `Johnny' heet.

Johnny de Mol. Vanaf het moment dat hij in seizoen 2000-2001 als Sylvester Koetsier zijn opwachting maakte in de RTL-soap Goede tijden, slechte tijden (GTST) was het al duidelijk: dat wordt een grote. Omdat-ie brutaal was, zelfverzekerd, een beetje slordig en niet gehinderd werd door al te veel acteertalent. In plaats daarvan had de op 12 januari 1979 in Laren (Noord-Holland) als John Carel de Mol geboren zoon van zangeres Willeke Alberti en toenmalig tv-producent en huidig media-mogul John de Mol iets belangrijkers: straatwaardigheid, of zoals ze in het Engels zeggen: street credibility. Als je Johnny de Mol in een film of televisiedrama ziet, dan geloof je dat hij het klappen van de zweep kent.

Dat kent hij natuurlijk ook. Als zoon van een showbizzondernemer en opgegroeid bij een beroemde moeder en voetballende stiefvader Sören Lerby leerde hij al snel dat roem betrekkelijk is. En er is geen betere leerschool om het vervolgens zelf te gaan proberen. Drie passies heeft Johnny de Mol: voetbal, acteren en muziek.

Hij begon met het laatste. Eerst nog als muzikant tussen de schuifdeuren thuis en in scholierenbandjes en een beetje dj-end (als dj Lo-Med) in zijn vrije tijd. En na de HAVO als manusje-van-zo'n-beetje alles achter de schermen bij grote tv-shows als Het gevoel van, De staatsloterijshow en dan dus uiteindelijk als opnameleider bij GTST, waar hij min of meer bij toeval aan de andere kant van de camera terechtkwam.

Eenmalige rollen in divers tv-drama volgden: van Baantjer tot Spangen, All Stars en Costa! En ondertussen was hij al zo bekend dat het muziekprogramma dat hij voor muziekzender TMF presenteerde als `100% Johnny' door het leven kon.

Binnen twee jaar na zijn cameradebuut volgde zijn eerste speelfilm: een belangrijke bijrol als Amsterdams ordi-boefje in de Kees van Beijnum-verfilming De oesters van Nam Kee. Subtieler mocht Johnny de Mol de grenzen van goed en kwaad verkennen in Boy Ecury, de telefilm van Frans Weisz over een Arubaanse Tweede Wereldoorlog-geschiedenis. En zo werd hij ook door `serieuzere' regisseurs ontdekt. Theo van Gogh castte hem in Cool! als sexy decadente slechterik Prof. En Eddy Terstall gaf hem een rolletje in Simon, de voornaamste Gouden Kalveren-winnaar van vorig jaar.

Zijn permanente media-aanwezigheid, zelf zorgvuldig georkestreerd door de mede door hem opgezette sterren-site Glamago, leidde er zomer 2003 toe dat criminelen een serieus, maar door de politie verijdeld, plan hadden om De Mol te kidnappen voor een aardige som losgeld uit de beurs van zijn miljardair-vader.

Nadat hij zich even in de luwte had opgehouden, verscheen hij vorige week met zijn moeder als bodyguard op de zilveren loper van het Nederlands Filmfestival, waar hij te zien is als voetballer Johnny in Johan en in de telefilm Eilandgasten van Karim Traïdia naar het boek van Vonne van der Meer. Ondertussen speelt hij mee in de merkwaardigste soap die de Nederlandse tv ooit kende: de doorlopende making-of van Paul Verhoevens Zwartboek, die kabelexploitant Casema dag en nacht als een soort Big Brother van de set uitzendt op internet en het etalagekanaal op televisie.