Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Intiemer

De publieke omroep kraakt in zijn voegen. Geen opzienbarend nieuws, want wie kraakt er anno 2005 niet in zijn voegen? Waar je je oor ook te luisteren legt, in relaties, op voetbalvelden, in de politiek, op de werkvloer – overal klinkt een onheilspellend gekraak.

We houden het niet langer, we staan op ontploffen.

Het gekraak in de omroepwereld onderscheidt zich van het overige gekraak doordat het onbedoeld grappiger is. Het is het gekraak van autisten die de verjaardag van een hunner vieren – wie weten ze niet meer, daarvoor gaan ze te veel in zichzelf op.

Het laatste grote nieuws uit die kringen is dat de KRO in 2007 uit de actualiteitenrubriek Netwerk stapt. KRO-mediadirecteur Ton Verlind heeft gezegd: ,,Mensen willen intiemer nieuws dat meer hun eigen leven raakt. Ze willen iets meer Beau van Erven Dorens. Hoe staat die verslaggeving erin, hoe kijkt die er tegenaan? Zo bezien draagt Boer zoekt vrouw meer bij aan opinievorming dan een documentaire.''

Dat is even andere koek dan Verlind pleegt uit te serveren op het hoogsteigen weblog dat hij in de tijd van de baas mag bijhouden.

,,Het normbesef verschuift'', schreef hij nog maar een maandje geleden, ,,mede onder invloed van de kranten en de televisie. Er groeit een generatie op, die eraan gewend is dat stijlfiguren op televisie met evenveel gemak informatieve programma's presenteren als excelleren in reclamecampagnes, theatershows produceren en de producten van de concurrent in het eigen programma recenseren, een misdaadrubriek leiden en tegelijk lonken naar een politieke carrière. Het oogt misschien onschuldig, maar het draagt bij aan degeneratie van de journalistieke betrouwbaarheid. En om nou te zeggen dat de verontwaardiging daarover zo groot is, nee. Dat geeft te denken.''

Er moest meer engagement in de journalistiek komen, vond Verlind toen nog, ,,vanuit innerlijk beleefde betrokkenheid en visies''. En hij verwees naar het roemruchte Brandpunt.

Wat zal dit alles betekenen voor een Netwerk-redacteur van de KRO? We vergezellen presentator Sven Kockelmann tijdens een functioneringsgesprek met zijn mediadirecteur.

,,Sven! Sit down! Ik heb spannende plannen met jou.''

,,Er is toch niks aan de hand?''

,,Ik wil het anders, Sven, helemaal anders. Jullie zijn bij Netwerk altijd zo ernstig, zo somber, zo afstandelijk vooral. Ken je Beau?''

,,Niet persoonlijk.''

,,Ik wil meer Beau in onze nieuwsprogramma's. Kijk maar eens op zondagavond naar Linda & Beau. Het gaat over niks, maar ze dóen intiem. Zó wil ik het.''

,,Maar is dat niet degeneratie van de journalistieke betrouwbaarheid?''

,,Sven, jij mist de boot. Tempora mutantur, nos et mutamur in illis!''

,,Wat heeft de NOS ermee te maken?''

,,De tijden veranderen en wij met hen, Sven. Ik heb nog een leuk wandelprogramma op zondagmorgen voor je. Maar ga wel even naar een andere kapper. Ik wil een Beau-coupe bij de KRO.''

,,Coup of coupe?''

,,Allebei, Sven!''