`Ik ben al magisch genoeg'

Mooie paardenboeken en als het iets moeilijker moet Thea Beckman. De Kinderboekenweek begon met een bal met magisch thema. Want magie is Potter en Potter verkoopt. Veel jongens droegen een Potter-brilletje.

Punthoeden, zwarte mantels met sterren, bezems van wilgentakken en zelfs een vuurrood koningspak kleuren het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. De Toveracademie heet de Kinderboekenweek dit jaar, want de Nederlandse kinderboekhandel wil meedeinen op de golven van het Harry Potter-succes. ,,Wij geloven dat magische boeken kinderen aan het lezen zetten'', zegt voorzitter Ron Haans van de boekenstichting CPNB.

Op het Magisch Kinderboekenbal, waarmee de Kinderboekenweek opent, hebben volgens Haans ,,vele kinderen zich de dress code aangetrokken.'' In de praktijk zijn het vooral de jongetjes die zich trouwhartig uitdossen met een Harry Potter-brilletje. Meisjes vanaf een jaar of tien hebben hun eigen kledingcode, want zoals een van hen zegt: ,,Ik zie er van mezelf al magisch genoeg uit.'' Zo dragen Vera (12 jaar) en Charlotte (11) een truitje op een minirok en een panty: ,,Gewoon leuk, met wat glitters voor de magie.''

Vera mocht met Charlotte mee naar het bal en Charlotte dankt haar uitnodiging aan haar moeder die de CPNB had geschreven over haar leesverslaving. Beide meisjes lezen heel graag de boeken van Jacques Vriens en Francien Oomen. ,,Lekker voor het slapen gaan. Als ik meer uitdaging wil dan lees ik Thea Beckman, zoals Kruistocht in spijkerbroek,'' zegt Vera die ook Alleen op de wereld heeft gelezen: ,,Heel zielig.'' Voor Charlotte is de Heartland-serie van Lauren Brooke favoriet: ,,Mooie paardenboeken!'' De Zilveren Griffel-boeken waarvan de omslagen over het scherm glijden, hebben ze niet gelezen.

Vijf van deze boeken zijn genomineerd voor de Gouden Griffel. Op het podium komt een Amsterdamse politieagent bij presentator Paul de Leeuw met de koffer, waarin de naam van de winnaar zit. De Leeuw grist de envelop uit de koffer en roept twee meisjes erbij om hem te openen. Dan verschijnt plotseling een wat onthutste Haans met een sleutelbos. ,,Oh ik was u helemaal vergeten,'' roept De Leeuw ontzet: ,,U had met die sleutels... oh, oh... mijn excuses.''

De Leeuw balanceert de hele avond tussen geestige uitglijders en pijnlijke onbeholpenheid. In steenkolenengels interviewt hij Martin Waddel, schrijver van Kleine Beer, waar ben je?, het prentenboekje van de kinderboekenweek. Zijn opzettelijke gestuntel met `beer' en `bear' is goed voor veel gelach. Als De Leeuw echter het Engelse woord voor schrijven even niet meer weet reageert hij geprikkeld op iemand die `writing' roept.

Behendiger is De Leeuw als hij de zaal laat meezingen met de tune van de stokoude tv-serie Tita Tovenaar, waarbij tal van volwassen de handen ineenklappen op de de eindzin: ,,Alles staat stil.'' Magiër Hans Klok besluit het officiële programma met een show die op de kinderen de meeste indruk maakt. Gouden Griffel-winnaar Kuijer is dan al weg. Op het feest erna wordt veel gemopperd dat Remmerts de Vries had moeten winnen en storten de kinderen zich op de ijscoman, die zingend ijstorens bouwt.

    • Karel Berkhout