Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Het wachten is op Google Office

De softwarebedrijven Google en Sun gaan samenwerken en maken daarmee een vuist tegen Microsoft. Microsoft's Office staat onder druk.

Toeval bestaat niet. Nog geen twee dagen voor de introductie van de nieuwe versie van Microsoft Office (onder meer Word, Excel, Powerpoint), Office 12, maken de twee grootste concurrenten van Microsoft bekend dat ze een gratis tekstverwerkingsprogramma en spreadsheets (officesuite) beschikbaar gaan stellen aan het grote publiek.

Sun en Google kondigden gisteren een intensieve samenwerking aan om elkaars technologieën te promoten. Dat begint voorzichtig maar op termijn wil Google OpenOffice.org, de gratis officesuite van Sun, gaan promoten. Hetzelfde geldt voor OpenSolaris, het besturingssysteem van Sun.

Beide bedrijven hebben de nodige aanvaringen met Microsoft achter de rug. Sun vocht een juridische strijd uit over het besluit van Microsoft om Java (websoftware) uit het besturingsysteem Windows XP te weren. Het jarenlange conflict werd in april 2004 uiteindelijk beëindigd, waarbij Microsoft Sun 1,6 miljard dollar betaalde om de ruzie te sussen.

Zoekmachine Google is nu verwikkeld in een strijd met MSN, de zoekmachine van Microsoft. Google introduceerde Google Talk als concurrent voor MSN Messenger, Microsoft lanceerde MSN Virtual Earth als reactie op Google Earth. Google hengelde al in het openbaar naar Microsoft-personeel, en zette met Gmail een nieuwe standaard voor webmail, waar Microsoft Hotmail heeft.

Dat Sun en Google samen een vuist willen maken tegen Microsoft, lijdt geen twijfel. Op Amerikaanse ict-sites als News.com en Internetnews.com wordt hardop gespeculeerd over de kansen van `Google Office'.

Of het daadwerkelijk lukt om de hegemonie van Microsoft te bedreigen, is nog maar de de vraag. Binnen het bedrijfsleven is Microsoft Office al jarenlang de standaard. Niet omdat het product zoveel beter is dan de concurrentie, maar vooral omdat Word en Excel nauw samenwerken met Microsoft Exchange-server en Outlook, software die in veel bedrijven wordt gebruikt voor mailverkeer en netwerkbeheer.

Ondertussen erkennen Microsoft-ontwikkelaars dat het moeilijk is om telkens weer een nieuwe functie toe te voegen aan de zo succesvolle Office-reeks. Sinds Office 97 is het pakket in de ogen van de meeste gebruikers niet meer wezenlijk veranderd. OpenOffice.org 2.0, door Sun ook verkocht als StarOffice, doet ondertussen in functionaliteit weinig onder voor MS Office.

De vraag of Google de nieuwe Microsoft wordt, mag volgens experts met recht gesteld worden. Het antwoord op die vraag is vooral afhankelijk van de vernieuwingsdrang van Microsoft zelf.