`Guernsey' op kop in race om Gouden Kalf

Guernsey is de koploper in de race om de Gouden Kalveren bij het Nederlands Filmfestival in Utrecht. De speelfilm van Nanouk Leopold is door de jury gisteren genomineerd in de vijf belangrijkste categorieën.

Guernsey kreeg nominaties voor beste lange speelfilm, beste regie, beste acteur (Fedja van Hûet), beste actrice (Maria Kraakman) en beste scenario (Leopold). Ook Zwarte Zwanen van Colette Bothof kreeg vijf nominaties, zij het deels in minder aansprekende categorieën, beste geluid (Bart Jilesen), beste muziek (Han Otten), beste acteur (Dragan Bakema), beste actrice (Carice van Houten).

Met deze nominaties heeft de jury van het Filmfestival, onder voorzitterschap van museumdirecteur Kees van Twist, ondubbelzinnig gekozen voor artistieke films boven publieksfilms en dat is de afgelopen jaren wel eens anders geweest, toen films als De passievrucht, Phileine zegt sorry en Minoes in de prijzen vielen.

Guernsey en Zwarte Zwanen zijn films voor een bijna bij voorbaat beperkt publiek. Zwarte Zwanen, in de pers over het algemeen kritisch besproken, trok in de zomer nog geen duizend bezoekers. Guernsey draait nog altijd in de bioscoop en heeft tot dusver volgens producent Stienette Bosklopper zo'n 12.000 bezoekers getrokken.

Guernsey is het uiterst stijlvol gefilmde verhaal van een werkende moeder (Mari Kraakman), die is getrouwd met een leraar (Fedja van Hûet) en met hem een zoontje heeft. Tijdens een zakenreis naar Egypte wordt ze geconfronteerd met de betrekkelijkheid van haar bestaan, of liever gezegd: haar positie als moeder en echtgenoot. Vanaf dat moment bekijkt ze haar omgeving als van een afstand, bespiedt ze haar man en lijkt ze te zoeken naar zowel de bevestiging als de ontkenning van haar angstige gevoelens. De film, waarvan de vorm naadloos aansluit bij de inhoud, was dit jaar geselecteerd voor het prestigieuze filmfestival van Cannes, in de categorie `un certain régard'.

Publieksfilms als Johan, Pluk van de Petteflet en Floris werden door de jury compleet genegeerd. Leef! van Willem van de Sande Bakhuyzen, torenhoog publieksfavoriet in Utrecht, kreeg alleen drie nominaties in de categorie beste bijrollen.

De overige films die meedingen naar de Kalveren voor beste speelfilm en beste regie zijn Paradise Now van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad, Het Schnitzelparadijs van Martin Koolhoven en de jeugdfilm Het paard van Sinterklaas van Mischa Kamp (de laatste twee zijn overigens wel degelijk publieksfilms).

Bij de documentaires zijn genomineerd Stand van de Maan van Leonard Retel Helmrich, Ik en mijn ouders, mijn ouders en ik van Gerrit van Elst en Lomax the Songhunter van Rogier Kappers.

De Kring van Nederlandse Filmjournalisten gaf nominaties aan Guernsey, Paradise Now en aan de documentaire Voorland.