Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Gevecht na coma

Hoe nietsverhullend film kan zijn, zien we in het egodocument Am seidenen Faden. Daarin legt experimenteel filmmaakster Katarina Peters op nuchtere wijze vast hoe haar echtgenoot, cellist en componist Boris Baberkoff, na een herseninfarct, coma en `locked in syndroom' worstelt om weer normaal en zelfstandig te kunnen leven. In de schaarse filmbeelden uit zijn vroegere leven leren we hem in ieder geval kennen als buitengewoon speels, nieuwsgierig en levenslustig. Soms ruilt Peters haar registrerende camera in voor droombeelden, of meer poëtische sequenties. En ze heeft de onhebbelijke gewoonte om elk beeld met bespiegelende en becommentariërende voice-overs dicht te plamuren. Zo ontstaat weliswaar een spanningsveld tussen de vechtende Boris en de twijfelende Katarina. Maar ook de indruk dat de filmmaakster te zeer met zichzelf bezig was en te weinig afstand had om in de gaten te hebben dat zich voor haar ogen een film voltrok.

Am seidenen Faden. Regie: Katarina Peters. In: 19 bioscopen (cinema delicatessen).